BOZÓT

Két­száz, mig­rán­sok­kal teli au­tó­busz vá­ra­ko­zik a szerb ha­tá­ron

A görög komp­ha­jók sze­mély­ze­té­nek sztrájkja után új­ra­in­dult a me­ne­kült­ára­dat, a hét­vé­gén össze­sen újabb tíz­ezer ember meg­in­du­lása vár­ható Nyu­gat-Eu­rópa felé.
címkék:

A szerb-macedón határ melletti Presevóban arra vár kétszáz autóbusz, hogy továbbszállítsa az országba érkező migránsokat Horvátország felé - számolt be róla a szerbiai közszolgálati televízió (RTS).

A helyszíni tudósító elmondta, hogy az utóbbi időben naponta csak néhány száz migráns érkezett a regisztrációs ponthoz a görög komphajók személyzetének sztrájkja miatt, így nem szállították át az embereket az égei-tengeri szigetekről a szárazföldre. A sztrájk pénteki beszüntetése után viszont ismét elindult a migránsáradat Nyugat-Európa felé, így szombaton már 4900 embert regisztráltak Szerbiában, vasárnap éjféltől reggel kilencig pedig további 1300-at.

A presevói befogadóközpontot néhány napon belül ezer fősre bővítik, jelenleg néhány száz ember elhelyezésére alkalmas. A migránsok azonban csak néhány órát töltenek a központban, buszokkal és vonatokkal indulnak tovább a szerb-horvát határ melletti Sidre, ahonnan a két ország belügyminisztereinek megállapodása értelmében szervezetten vonatokkal szállítják őket tovább a horvátországi Bródba (Slavonski Brod), majd Szlovéniába.

címkék: