KÜLFÖLD

Két­mé­te­res hó lepte be a kis hegyi te­le­pü­lést, videó az olasz­or­szági hely­zet­ről

Az Ap­pen­ni­nek­ben ta­lál­ható te­le­pü­lés ko­ráb­ban a Gu­in­ness re­kor­dok köny­vébe is be­ke­rült.
  • Szerző: Ripost
Illusztráció.
Illusztráció.

Az Olaszország középső részén található Capracotta település már korábban is bekerült a hírekbe, amikor hatalmas havazás sújtotta. Most pedig ismét több mint egy méteres hótakaró fedte be.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Sokszor beszélünk mikroklímáról, de az Appenninekben található Molise régió feltétlenül ide tartozik. Ha itt összejönnek a körülmények, akkor garantált a méteres havazás. Az olasz meteorológusok a héten figyelmeztettek, hogy havazás terítheti be a környéket, a jóslat pedig tökéletesen bejött.

A sea-effect havazás azt jelenti, hogy a melegebb tengerfelszín felől a hegyek felé fújó szél a hegyoldalnak (jelen esetben az Appennineknek) ütközve megemelkedni kényszerül és a benne lévő nedvesség havazás formájában kicsapódik.

A hóvastagságról eltérő adatokat olvasni az olasz oldalakon, 1 és 3 méter között bármilyen érték előfordul a többnapos havazás után, de talán a két méterhez közeli mennyiség egy jó átlagnak tűnik - írja a Síelők.hu.

Négy évvel ezelőtt a település bejelentkezett a Guinness rekordra, mondván akkor 18 óra alatt 256 centiméter hó hullott. Mivel 18 órás kategóriát nem tartanak nyilván, így a 24 órás havazásként, többek meglepetésére, a Guinness elismerte világrekordként - írja az Időkép.

A mostani havazásnál a rekord nem merült fel az 1421 méteres magasságban található településen, de volt gondjuk a hóval az biztos:

Eközben a címlapon