NÍNÓ

Czeg­lédy Csaba kezd­het ag­gódni, bör­tönbe megy a Human Ope­ra­tor al­vál­lal­ko­zója

Czeg­lédy Csa­bát még védi a men­telmi jog, de egy, a Czeg­lédy-féle Human Ope­ra­tor Zrt.-hez köz­vetve al­vál­lal­ko­zó­ként kap­cso­lódó is­ko­la­szö­vet­ke­zeti ve­ze­tőt már jog­erő­sen el­ítél­tek.
  • Szerző: RIPOST

Jogerősen két év két hónap börtönbüntetéssel sújtott a Szegedi Törvényszék csütörtökön egy makói iskolaszövetkezet korábbi vezetőjét, aki közvetve a Czeglédy Csaba vezette Human Operator Zrt. alvállalkozójaként tevékenykedett.

A bíróság bűnsegédként elkövetett különösen nagy vagyoni hátrány okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntettében és más bűncselekményekben mondta ki bűnösnek a férfit.

EZT OLVASTAD MÁR?

A bíróság döntött arról is, hogy a vádlott leghamarabb a büntetés felének letöltése után bocsátható feltételes szabadságra. A törvényszék a korábban tűzoltóként dolgozó 37 éves férfira 300 ezer forint pénzbüntetést is kiszabott, 540 ezer forint értékben pedig vagyonelkobzást rendelt el, valamint három évre eltiltotta a gazdálkodó szervezet vezető tisztségviselője foglalkozástól.

 A vádlott és az ügyészség egyezséget kötött, a férfi elismerte bűnösségét és elfogadta a kiszabott büntetést. A bíróság így a vádirattal megegyezően állapította meg a tényállást.

A Humán Operátor Zrt.-hez kapcsolódó bűnszervezet ügyében februárban emeltek vádat 21 ember ellen. A vádirat szerint a 2011-től működő bűnszervezet célja a döntően diákmunkaerő-közvetítéssel foglalkozó cég áfafizetési kötelezettségének csökkentése, valamint a diákmunkához kapcsolódó más közterhek, így a személyi jövedelemadó megfizetése alóli mentesülés volt.

Olyan számlázási láncolatot hoztak létre, amelynek az alsó szintjén iskolaszövetkezetek, a középső szintjén ténylegesen gazdasági tevékenységet nem, csak átszámlázást végző gazdasági társaságok álltak, a legfelső szinten pedig a Humán Operátor Zrt. állt. A bűnszervezet a vádirat szerint 6,215 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek.

Eközben a címlapon

Czeglédy Csaba időközben a DK európai parlamenti képviselőjelöltje lett, ezért az európai uniós választás eredményének jogerőre emelkedéséig mentesül az eljárás alól. Ha a DK végül Brüsszelbe küldené (ami a listán elfoglalt 36. hely ismeretében meglehetősen furcsa lenne), akkor továbbra is védi a mentelmi jog. Ha nem, az ügyészségnek ismét vádat kell emelnie ellene.

Czeglédy egyébként ügyvédként az MSZP és a DK jogi képviseletét is ellátta több ügyben.