FITTFAZÉK

Készíts ropit házilag, sokkal finomabb, mint a bolti

Professzionális mesterszakács receptje, mely ízében és megjelenésében is különleges. Három különböző ízesítést mutatunk, egyik meglepőbb, mint a másik!

Az alábbi recept egy mesterszakácsé, a ropi pedig ízében és megjelenésében is különleges.

FÛSZERES, OLÍVAOLAJAS, CSAVART ROPI

Hozzávalók:

  • 1 tk. szárított élesztő
  • 1 csésze + 2 ek. meleg víz (30 Celsius fokos)
  • ¼ tk. kristálycukor
  • 3 és ½ csésze finomliszt
  • 1/3 csésze extra szűz olívaolaj
  • 2 tk. tengeri só
  • 2 ek. friss, vágott snidling (metélőhagyma)
  • 3 ek. friss, vágott kakukkfű
  • 2 ek. friss, vágott rozmaring
  • tengeri só és olívaolaj a kész ropik meghintéséhez

Elkészítés:

1. Egy közepes tálban, langyos vízben olvaszd föl az élesztőt és a sót. Szórj bele 1 egész + 1/3 csésze lisztet, és verd csomómentesre. Takard le műanyag fóliával, és meleg helyen, 1 órát hagyd kétszeresére kelni.

2. Ha már megkelt, keverd bele az olívaolajat, sót és a zöldfűszereket: a metélőhagymát, a kakukkfüvet, a rozmaringot.

3. A konyhai mixerhez csatlakoztasd a dagasztóhorgot, és kapcsold közepes sebességre. Keverés közben fokozatosan adj hozzá még 2 csésze lisztet. Addig keverd, míg a tészta el nem válik az edénytől.

4. Ekkor lisztezett felületen kézzel folytasd a dagasztást még 1-2 percig. Sima, rugalmas tésztát kapsz.

5. Gyúrd labdává, és olajos tálban, műanyag fóliával letakarva, meleg helyen hagyd pihenni 3 órát. Amikor már kétszeresére dagadt, bokszolj a tésztába, és tedd hűtőbe 4 napra, de legalább 1 éjszakára.

6. Vedd ki a hűtőből, és hagyd szobahőmérsékleten felengedni 1 órát.

7. Melegítsd be a sütőt 190 Celsius-fokra. Több tepsit bélelj ki sütőpapírral.

8. Nyújtsd ki a tésztát kb. 30x50 cm-es téglalapra, 6-7 mm vékonyra. Egy hosszú élű késsel vagy pizzavágóval vágd ketté hosszában a tésztát. Két 15x50 cm-es tésztát kapsz. Vagdosd ropi méretűre, kb. 13-15 mm széles csíkokra. A csíkokat nyújtsd meg az eredeti hosszuk kétszeresére, és megtekerve fektesd a tepsibe, kb. 6-7 mm távolságra egymástól.

8. Süsd 20-25 percig, aranyos színűre,  ropogósra. Sütés közben az ujjaddal ellenőrizd, hogy már kemények-e. Nem egyformán sülnek. Amelyik kész, vedd ki a sütőből. Spricceld meg olívaolajjal, és szórd meg tengeri sóval.

CSÍPÕS, SAJTOS ROPI

A tésztájához csökkentsd a sót 1-1 ½ tk-ra. A metélőhagyma, kakukkfű, rozmaring helyett:

  • 1 ek. édes piros paprika
  •  ½ tk. őrölt cayenne bors
  •  ¾ csésze reszelt parmezán

MAROKKÓI FÛSZERES ROPI

A metélőhagyma, kakukkfű, rozmaring helyett:

  •  ¼ csésze kukoricaliszt
  •  1 ek. szezámmag (lehetőleg fekete)
  •  ¾ tk. őrölt kurkuma
  • 1 ek. frissen őrölt római kömény
  • 1 tk. frissen őrölt fekete bors

A kisült ropikat olívaolaj helyett 1 ek. pirított szezámolajjal locsold meg.

Hűtőben, jól zárható dobozban 2 napig eltartható.