MEDICINA

Kész őrü­let, így be­te­gí­tik meg a nőket a pró­ba­ba­bák

Cso­dál­koz­tál már azon, miért áll a ki­ra­ka­tok­ban min­den tö­ké­le­te­sen a mű­anyag pró­ba­ba­bá­kon, és miért áll ugyanaz a ruha egé­szen más­ho­gyan raj­tad a pró­ba­fül­ké­ben? Brit tu­dó­sok most rá­vi­lá­gí­tot­tak, hogy a mű­anyag pró­ba­ba­bák sú­lyos ét­ke­zési za­va­rok­kal küz­de­né­nek, ha igazi em­be­rek vol­ná­nak.

A Liverpooli Egyetem kutatói szerint a kirakatokban álló női próbababák többsége megtévesztő, irreális alkatú. A férfi próbababákkal más a helyzet: ezek sportos, egészséges testet mintáznak, míg női társaik jó része kórosan sovány.

Fotó: Pinterest

Dr. Eric Robinson és kutatócsoportja eredetileg Coventry és Liverpool legnagyobb ruhaüzleteinek próbababáit vizsgálta volna, ám az üzletek nem járultak hozzá a méretek és arányok pontos levételéhez, így a kutatók csupán a szemmértékükre voltak kénytelenek hagyatkozni. Összesen 58 bábut, 32 női és 26 férfi alakot vizsgáltak meg, és arra jutottak, hogy a női próbababák túlnyomó többsége (a vizsgáltak mindegyike) kórosan sovány és gyenge izomzatú, míg a férfi babák általában jól táplált., sportos férfiakat formáznak meg.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Fotó: Pinterest

A tudósok felhívták rá a figyelmet, hogy míg a csontsovány szépségideál ellenében és a reálisabb női testek elfogadásáért már több kampány is indult a divatvilágban, a próbababák maradtak, amilyenek korábban voltak. Elvileg több üzletben is fellelhetők reálisabb alakot formázó próbababák, a kutatók azonban nem találkoztak ilyennel. Dr. Robinson szerint ennek fényében nem meglepő, hogy az étkezési zavarok jóval nagyobb arányban érintik a nőket, mint a férfiakat. A huszadik század első felében egyébként a próbababák a maiaknál is sokkal vékonyabbak voltak, a szakértők szerint annyira egészségtelen volt a testalkatuk, hogy a valóságban egy ilyen alkatú nő többféle egészségügyi problémával is küzdene, sőt, a menstruációjával is gondjai lennének.