KÜLFÖLD

El­ké­pesztő dol­gok de­rül­tek ki: így sze­rez­nek fegy­vert a gye­re­kek

Ro­ha­mo­san nő a fi­a­ta­lok kö­ré­ben a kés­sel el­kö­ve­tett bűn­cse­lek­mé­nyek száma - ami nem is csoda, hi­szen ját­szi könnyed­ség­gel jut­hat­nak szú­ró­fegy­ve­rek­hez.
  • Szerző: KF

A briteknél egyre aggasztóbbá válik a helyzet, és egy rendőrségi vizsgálat azt mutatta, hogy awebshopok nagyjából a fele akkor is elad gyilkolásra alkalmas késeket a vevőknek, ha azok még nem töltötték be a 18. életévüket, mert a törvény ellenére ezt egyáltalán nem is határozzák meg a vásárlás feltételeként. De az utcai üzletek sem vizsgáztak túl jól: hiába látszik, hogy az igénylő fiatalkorú, eladják neki a fegyvert.

Az elmúlt évek alatt ötszörösére nőtt a brit fiatalkorúak körében a kést birtoklók és bűncselekményhez használók száma, rablások és szexuális jellegű támadások során is egyre többször kerülnek elő a pengék. A rivális bűnbandák utcai harcainál pedig már alapfegyverré váltak a kések.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A rendőrségnek pedig még nem sikerült megfelelő megoldást találnia a helyzetre. Bár egy ideig növelték az utcai ellenőrzések szintjét, a legtöbbször különböző etnikai kisebbségek tagjait motozták meg, emiatt pedig rasszizmussal vádolták őket. A mostani eredmények alapján pedig a hatóság azt sürgeti, hogy szigorítsanak az eladási szabályokon, és büntessék keményen azokat az üzleteket, amelyek gyerekeknek adnak el szúrófegyvert.