KÜLFÖLD

Nagy balhé vár­ható! Ka­to­ná­kat ve­zé­nyel­nek Pá­rizs ut­cá­ira

A ter­vek sze­rint szom­ba­ton 19. al­ka­lom­mal vo­nul­nak ut­cára az úgy­ne­ve­zett sár­ga­mel­lé­nyes tün­te­tők Fran­cia­or­szág­ban. Em­ma­nuel Mac­ron és stábja a leg­utóbbi kor­mány­ülé­sen úgy dön­tött, hogy ut­cára ve­zény­lik a ka­to­na­ság ter­ror­el­há­rí­tási egy­sé­gét.
  • Szerző: WM

Benjamin Griveaux a francia kormány szóvivője bejelentette a legutóbbi kormányülést követően, hogy a Sentinelle nevű egységet is mozgósítják szombaton. Ez az az elit alakulat a katonaságon belül, amely terrorelhárítási feladatokat is ellát. A Sentinelle-t a 2015-ös párizsi székhelyű szatirikus lap, a Charlie Hebdo elleni terrortámadást követően hozták létre. A szóvivő szerint most szombaton az lesz a feladatuk, hogy a diplomáciai és a kiemelt turisztikai látnivalókat megvédjék a demonstrálóktól.

Egyesek szerint a diktatúra felé tart Emmanuel Macron.
Egyesek szerint a diktatúra felé tart Emmanuel Macron.
EZEKET OLVASTAD MÁR?
A kormány célja ezzel az, hogy a rendőröknek csak a rendfenntartással kapcsolatos dolgokkal kelljen foglalkoznia.

Nem ez az egyetlen érdekes hír a tervezett demonstrációval kapcsolatban. Nizza polgármestere ugyanis bejelentette, hogy ezen a hétvégén nem adnak engedélyt a köztereken tartandó tüntetéseknek. Christian Estrosi ezt azzal magyarázta, hogy vasárnap a francia kikötővárosba érkezik a kínai elnök, a látogatás pedig komoly biztonsági intézkedésekkel jár, amiket már szombaton el kell kezdeni.

A negyedik hónapja tartó kormány- és elitellenes megmozdulás 18. tüntetése szombaton az elmúlt két hónap békés felvonulásai után ismét a decemberi és januári hétvégékre emlékeztetett. A Champs-Elysées sugárúton összecsapások törtek ki a felvonulók egy része és a közéjük keveredett fekete ruhás anarchista csoportok, az úgynevezett black blocs és a rendőrök között. A sárgamellényesek barikádokat emeltek az utak közepén, amelyeket fel is gyújtottak, a csendőrök pedig azonnal könnygázzal és vízágyúval oszlatták a tömeget.

Az antikapitalista és rendőrellenes szlogeneket skandáló anarchisták megtámadták a luxusmárkák boltjait, betörték a kirakatokat, felgyújtottak egy bankot és egy újságosbódét, a Champs-Elysée elegáns éttermeiben pedig a berendezéseket rongálták meg. Párizsban 124 üzletet rongáltak meg és 27-et fosztottak ki.