KÜLFÖLD

Ka­taszt­ró­fa­hely­zet Pá­rizs­ban, le­zár­ták az Eiffel-tor­nyot

A po­koli idő­já­rási hely­zet tel­je­sen el­le­he­tet­le­níti el a fran­cia fő­vá­ros éle­tét. Ak­kora hó esett, hogy a tö­meg­köz­le­ke­dés cső­döt mon­dott, je­len­leg 700 km-es dugó foj­to­gatja Pá­rizst.

Párizsbana hétfőn kezdődött havazás kedd délután felerősödött, emiatt jelentős késések és a fennakadások voltak a vasúti közlekedésben, a fő közlekedési útvonalakon délután 2 órától megtiltották a 7,5 tonnánál nehezebb járművek közlekedését, s az Eiffel-torony sem látogatható a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
(Fotó: Instagram)
(Fotó: Instagram)

27 északi megyében, köztük a főváros környékén legalább szerda délig meghosszabbították a közúti közlekedésre vonatkozóan a riasztást a havazás és jegesedés miatt. Az elővárosi buszközlekedés teljesen megszűnt - áll az MTI jelentésében.

Sabela (@sabelagh) által megosztott bejegyzés,

Az előrejelzés szerint helyenként 15-20 centiméteres hóréteg várható szerdára, ami nagyon ritka a francia fővárosban.

Mary (@mary35thomas) által megosztott bejegyzés,

A párizsi körgyűrűn kedd este 739 kilométeres dugó alakult ki, a fővárosból az elővárosokba közlekedő buszok már kora este leálltak, miután "a közlekedési problémák miatt nem tudtak haladni" - közölte a párizsi tömegközlekedési vállalat (RATP) szóvivője.

Az iskolabuszok szerdán több megyében nem járnak, így Párizs környékén sem.

Eközben a címlapon

A Météo France szerint a helyzet csütörtökre virradó éjjel válhat kritikussá, amikor a hőmérséklet mínusz 10 fokig süllyedhet, s a havas utak csúszóssá válhatnak. A csütörtöki szünet után pénteken újabb havazásra lehet számítani.

A hajléktalanok számára az idei télre tervezett 13 ezer mellett további ezer sürgősségi szállást nyitott meg a vidékfejlesztési minisztérium országszerte.

A múlt hét végén érkezett hirtelen lehűlés azért is okoz nagy meglepetést, mert Franciaországban az elmúlt évtizedek legmelegebb és legcsapadékosabb januárja volt az idei, amely Párizsban is áradást okozott.