TÜZELŐÁLLÁS

Hor­ror az épít­ke­zé­sen: több száz ha­lott és sok­koló vádak

Bru­tá­lis vádak han­goz­tak el. Újra csak ma­gya­ráz­ko­dik a FIFA és a 2022-es vb-ren­dező Katar.
  • Szerző: vav

Újra borzalmas vádakkal illetik a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság szervezőit. Nem csak a rendezési jog korrupciógyanús odaítélése, de a tornával kapcsolatos monumentális építkezések körül is évek óta óriási a vita. Most a WDR német közszolgálati csatorna munkatársai derítettek ki újabb szörnyűségeket a stadionokon és egyéb építkezéseken embertelenül kizsákmányolt vendégmunkások ezreinek sorsáról.

Többen meghaltak az Al Bayt-stadion újjáépítése során
Többen meghaltak az Al Bayt-stadion újjáépítése során
Fotó: AFP
EZEKET OLVASTAD MÁR?

A Sport inside műsorban nyilatkoznak nepáli munkások, akik az Al-Hor Városi Stadionban dolgoznak éhbérért - vagy még azért sem. Ők kétségbeesve panaszkodnak a TAWASOL nevű alvállalkozó cég aljasságairól.

"Féltettük az életünket, főleg a magasban. Két munkás a szemeim előtt halt meg a stadionban. Sokkoltak minket a történtek, megtagadtuk a további munkát, de az elöljárók kényszerítettek rá. Egy másik alkalommal hét társunkat minden ok nélkül megvertek a cég irodájában. Ha megbetegedtünk, nem maradhattunk ágyban, hanem büntetésből kihajtottak minket a forróságba"

- mesélte a WDR-nek Nagindar Jadav, aki korábban egy évig dolgozott a cégnek a stadion munkálatain.

Ő legalább túlélte, de a nepáli kormány információi szerint az utóbbi években összesen már 1426 Katarban dolgozó vendégmunkás halt meg. Közülük 522-vel hirtelen szívhalál végzett a borzalmas munkakörülmények között, 148-an pedig balesetben vesztették életüket.

Eközben a címlapon

"125-en itt ragadtunk. Mintha börtönben lennénk. Minden nap csak kenyeret és vizet kapunk, és pénz híján nem tudunk mit tenni"

- panaszolta a WDR-nek Dil Prasad, aki jelenleg is az építkezésen dolgozik. Elmondása szerint a cég vezetői elvették az útleveleiket, és sokaknak már fél éve semmilyen fizetést nem adtak.

A munkálatok összehangolásáért felelős bizottság szerint 23 munkavállalónak azóta kifizették az elmaradásokat, miután megfenyegették a TAWASOL-t, hogy a jövőben nem kapnak újabb megbízást. A jelenlegit azonban folytathatják.

A brit és a német sajtó, illetve az Amnesty International és a Human Rights Watch jogvédő szervezetek évek óta tiltakoznak a katari építkezéseken tapasztalt szörnyűségek ellen. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) most is azt ígérte, hogy utánajár a "súlyos vádaknak".

"Tisztában vagyunk vele, hogy a TAWASOL céget - az Al-Bajt-stadiont építő alvállalkozót - a munkavállalókra vonatkozó előírások megsértésével vádolják"

- közölte a FIFA.

Az érintett cégek és a katari hatóságok ugyanakkor nem reagáltak az ügyben oknyomozó módszerekkel kutató WDR kérdéseire. A katari vb-szervező bizottság kizártnak tartja, hogy megtörténtek a fent említett halálesetek. A munkásokkal szembeni rossz bánásmódról sem tudnak.