KÜLFÖLD

Be­je­len­tette a ka­ta­lán elnök: el­kez­dik a füg­get­le­ne­dést

Az ok­tó­ber 1-jén al­kot­mány­sértő módon meg­tar­tott füg­get­len­ségi re­fe­ren­du­mon a ka­ta­lá­nok el­söprő több­sége a füg­get­len­ség mel­lett tette le a vok­sát - a végső szót azon­ban a ka­ta­lán kor­mány mondta ki.
  • Szerző: Ripost

A katalán parlament kedden alaposan megtárgyalta a függetlenség egyoldalú kikiáltásának előnyeit és hátrányait, majd ennek alapján úgy döntöttek, hogy:

Katalónia függetlenedik Spanyolországtól.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

"A referendum eredményének köszönhetően Katalónia elnyerte a jogot, hogy egy független állam legyen" - mondta az elnök.

Puigdemont azt is elmondta, hogy békés módon szeretnék rendezni a konfliktust, de hűek szeretnének maradni Katalónia történelméhez és fiaihoz.

Azt azonban, hogy Katalónia mikor és milyen módon válik függetlenné, a későbbiekben határozzák meg attól függően, hogy Madrid hogyan reagál, hajlandó-e tárgyalni ennek részleteiről. Az elnök hangsúlyozta, hogy egyelőre nem fogják egyoldalúan kikiáltani a függetlenségüket.

A spanyol kormány a várakozások szerint érvénybe lépteti az alkotmány 155. cikkelyét, tehát felfüggeszti Katalónia önrendelkezését. Erre még nem volt példa a spanyol történelemben.

Eközben a címlapon
Fotó: Europress / PAU BARRENA - AFP
Fotó: Europress / PAU BARRENA - AFP

Katalónia Spanyolország egy autonóm tartománya, mely saját nyelvvel, kultúrával és közigazgatással rendelkezik, de a legfelső hatalmat a mindenkori madridi kormány gyakorolja felette.Gazdasági szempontból Spanyolország egyik motorja, de a katalánok úgy érzik, Madrid kihasználja őket, a függetlenségi vágy pedig több évtizede jelen van a tartomány életében.

Bár az alkotmány tiltja a függetlenségi népszavazás kiírását, ha a kormány nem engedélyezi azt, október 1-jén Katalónia mégis voksolt. Mariano Rajoy rendőri erőszakot alkalmazva próbálta megakadályozni a szavazást, de azt a legtöbb helyen mégis meg tudták tartani, és 92 százalékos többséggel győztek az igenek.