INSIDER

Kár­te­vők miatt drá­gább idén a bejgli

Sokba lesz idén a ka­rá­cso­nyi ked­venc sü­te­mény, a há­zi­asszo­nyok­nak ala­po­san körül kell néz­niük, hol tud­ják a leg­ol­csób­ban be­sze­rezni a bejgli töl­te­lé­kébe ke­rülő diót és mákot. A Ri­post utá­na­járt: azért drága a dió, mert kevés a ter­més egy kár­tevő el­sza­po­ro­dása és a szá­raz­ság miatt.

Míg tavaly a boltban 2000-2500 forint körül volt egy kiló dióbél, addig idén a nagybani piacon is 2200-3500 forint közötti árban mérik, a hipermarketekben pedig 4-5 ezer forintot, néhol még többet elkérnek érte. A legdrágább dióbél, amit találtunk, a Tesco 100 grammos darált kiszerelése, aminek kilója 7690 forintra jön ki. A mák ára tavaly 1800-2200 forint között mozgott, idén inkább a háromezerhez közelít.

EZT OLVASTAD MÁR?

Az áremelkedés meglepte a háziasszonyokat, már csak azért is, mert azt hitték, a tavalyi erőteljes áremelkedés után idén inkább csökkennek az árak. Magyarországon sok dió terem, és a termőterület évről évre növekszik.

Nyüvek miatt feketedik meg a dió

47 százalékkal nőtt a pucolt dió ára a 2016-oshoz képest a budapesti nagybani piacon. 2018 tavaszára újabb 7 százalékkal emelkedett a 2017-ben leszedett dió ára. Mint azt a megtudta, egy kártevő a felelős a folyamatos drágulásért, ami tavaly terjedt el: a nyüvek szüretelnek a gazdák helyett, és ők diktálják az árat! A dióburok-fúró legyek, amik a dióburokba petéznek, és a kikelő nyüvek miatt a burok nem tud száradni, megfeketedik, nyálkássá válik, bepenészesedik, végül rátapad a dióra, tönkre téve többnyire a belét is. Permetezéssel lehet ugyan védekezni ellene, de a kiskerti gyümölcspermetező nem elég hatékony, ráadásul plusz munka, ami megint csak pénzbe kerül. Ehhez társult idén az időjárás.

Van, aki diópucolókat alkalmaz

„Nehezebb pucolni, sok a rossz közötte, és így többet kell dolgozni ahhoz, hogy nyerjünk egy kiló dióbelet” – mondta el a -nak egy termelő. Ő diópucolókat alkalmaz, akik átlagosan 250-400 forintos árért törnek meg egy kiló diót.

„A szárazság a mákot sem kímélte, a termés sokkal kevesebb lett, ráadásul a minőségen is meglátszik ez” – mondta lapunknak egy másik gazda. A mák is drágább, különösen az előre csomagolt darált változat.

Aki utánajár, olcsóbban megússza

Mit tehet a háziasszony? Körülnéz vidéken és az internetes csoportokban, hátha valahol olcsóbban kapja meg a bejglibe valót. Aki rászánja az időt és szemfüles, az sokat spórolhat.

Eközben a címlapon
„Én 1700 forintért vettem szép, pucolt diót. Megéri utánajárni”

– mondta a -nak Edit. Hozzáteszi: „Idén nálunk is alig volt dió, a három fán termett annyi, mint tavaly egyen.”

„Nálam kétezer forint lesz a diós bejgli és 1800 a mákos" – mondta el a -nak Fekete Éva, aki megrendelésre szokott bejglit sütni. Tavaly 1300 forintért kínálta mindkét fajtát, idén kénytelen volt jelentősen árat emelni. Hogyne, ilyen dió- és mákárak mellett!

Évának szerencséje volt, mert egy ismerőse vett diót nagyobb tételben, és így olcsóbban jutott hozzá, s neki is adott belőle. Az asszony nem tart attól, hogy kevesebb megrendelése lesz, mert a magyarok ragaszkodnak a bejglihez, ez a hagyományos karácsonyi édesség, így megadják érte a magasabb árat is.

Árak

Mák (ft/kg)

Auchan: 3100-3500 Tesco: 3300-4000 Spar: 3000-3400 Piac: 2000-2600 CBA: 2000

Dió (ft/kg)

Auchan Dióbél: 3995-5000 Tesco Cukrozott dió: 3300 Darált dióbél (10 dkg-os kiszerelés) 7690 CBA Dióbél: 4000

Piac Dióbél: 2450-3600

Nem minden bejgli, ami annak látszik! Kaphatók a bejglihez megtévesztésig hasonló sütemények például „tekercs” vagy „mákos, diós kalács” címen, de ezek nem bejglik! Szigorú szabályok vannak arra vonatkozóan, melyik süteményt nevezhetik így, ezért az elnevezés egyben minőségi garancia. Arra szabad ráírni, hogy „bejgli”, amiben a töltelék legalább a felét teszi ki a süteménynek, a dió vagy mák a töltelék legalább 40 százaléka, a tésztában legalább 5 százalék a cukor és a tészta zsírtartalma legalább 22 százalék. Úgyhogy érdemes figyelni a termék nevére, ha kész bejglit szeretnénk!