OTTHONKA

Ka­ra­lá­bé­ször­nyek nőnek a ma­gyar há­zi­asszony kert­jé­ben

Cso­dá­jára jár­nak Kék­csén, a kis sza­bol­csi te­le­pü­lé­sen Va­lika zöld­sé­ge­i­nek. Bru­tá­lis mé­re­tűre nő kert­jé­ben a ka­ra­lábé, ilyet még nem lát­tál!

A 49 éves Boros Valika fél év alatt hatalmas közösséget épített maga köré az interneten. Egyszerű magyar háziasszonyként receptjeit, háztartási trükkjeit mutatja meg másoknak, zseniális ötleteivel hihetetlen sikert arat.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Mindezt úgy, hogy Valika a keleti végeken, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében él egy bizonyos Kékcse nevű településen.

Lenyűgöző bája az az őserő, ahogy elteszi a lekvárokat, ahogy megfőz egy húslevest, vagy ahogy kitalálja, hogy műanyag ásványvizes palackban kiválóan lehet savanyítani.

Valika a majd' 4 kilós óriáskaralábéval (Fotó: Ripost)
Valika a majd' 4 kilós óriáskaralábéval (Fotó: Ripost)

Na persze a sok földi jóhoz való alapanyagot Valika nem a szupermarketekből szerzi be, mindent maga termeszt kertjében, méghozzá hagyományos módszerekkel, vagyis vegyszerek és műtrágya nélkül! És lássunk csodát, nem kell pétisó a zöldségeknek! A jó kis földben, persze megfelelő gondozás mellett, szépen megnő minden. Mit megnő?

Valikának nincs 2 kg-osnál kisebb karalábéja! Szombaton például egy csaknem 4 kilós gigantikus példányt húzott ki a földből

- két másik jókora társával egyetemben.

A hatalmas karalábék mellett eltörpül az alma! (Fotó: Ripost)
A hatalmas karalábék mellett eltörpül az alma! (Fotó: Ripost)

Hogy mi Valika titka? "Szeretettel és alázattal állok a növényekhez és vigyázok a kertemre - mondja Valika. - Vetésforgót használok, és ha valami letermett, akkor hagyom egy évig pihenni a földet.

"Szeretettel gondozod a kerted, akkor meghálálják a növényeid" (Fotó: Ripost)
"Szeretettel gondozod a kerted, akkor meghálálják a növényeid" (Fotó: Ripost)

A karalábé talaja ősszel kapott trágyát és be lett szántva, tavasszal boronáltunk. Nálam soha semmi nincs permetezve, még a krumplibogarat is kézzel szedtük. Mindenem hatalmas és szép" - mondta a -nak Valika büszkén.

Eközben a címlapon

Ennyi!