HŰHA

Pó­tol­ha­tat­lan fo­tó­kat lop­tak el a ta­valy el­hunyt Somló Ta­más­ról

Ka­rá­csony János el­ha­tá­rozta, vissza­szerzi az LGT-től har­minc éve el­lo­pott film­fel­vé­te­le­ket.

A mai napig élénken él a zenész emlékeiben az a nap, amikor észrevették, hogy kirabolták az LGT irodáját. Az eset a nyolcvanas évek közepén történt, a Lokomotív tagjai akkor nem is gondolták, hogy mekkora jelentősége lesz később a betörésnek. Az ellopott fotók és a szupernyolcas meg VHS-felvételek ugyanis éppen az együttes legsikeresebb időszakát örökítették meg.

Ez a fotó még Somló Tamás betegsége előtt készült
Ez a fotó még Somló Tamás betegsége előtt készült

„Amikor észrevettük, hogy eltűntek azok a fotók, mozgóképes dokumentációk, nem fogtuk fel, mit veszítettünk – mondta a -nak Karácsony János. – Mert akkor még benne voltunk, mindenki egészséges volt, fiatal. Tizenöt évről van szó, még nem tudtuk, hogy 1987 májusában, a Tabáni bulink után megszűnik az LGT. Pedig az érintett időszakban felléptünk kétszer Japánban, turnéztunk Kubában. De koncerteztünk Angliában, Lengyelországban, az NDK-ban, Csehszlovákiában, Törökországban, Dániában, Erdélyben, és még a Szovjetunióban is, ahol másfél hónap alatt háromszázötvenezer ember tombolta végig a bulijainkat. Csak Somló Tamás halála után fogtuk fel igazán, hogy milyen pótolhatatlan kincseket, emlékeket raboltak el tőlünk… "

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Karácsony János arra kéri a tettest, ha még megvannak neki az ellopott fotók, kazetták, akkor adja vissza a zenekar számára.