FAZÉK

Ka­pasz­kodj meg, nem hi­szed el, mi de­rült ki az ér­lelt saj­tok­ról!

Hogy lehet el­ké­szí­teni a világ leg­fi­no­mabb emen­táli tí­pusú sajt­ját? Ezt tesz­tel­ték a svájci tu­dó­sok. Az ered­mény döb­be­ne­tes lett. Lehet, hogy ná­lunk is be­ve­ze­tik ezt a mód­szert?

Rád hogy hat a zene? Meg tudja változtatni a hangulatodat? Melyik a kedvenc zenéd, a hip-hop vagy a jazz indít be? Vagy legszívesebben Mozartot hallgatsz?

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Nem csak téged befolyásol a zene. Hat a vízre is!

Masaru Emoto: A víz rejtett bölcsessége c. könyvében olvashatunk a zene vízre gyakorolt hatásáról, az ezzel kapcsolatban végzett kísérletekről. Megvizsgálva a megfagyott víz kristályszerkezetét kiderült, hogy a különböző zenék hatására a víz teljesen más szerkezetűrefagy. Mozart zenéjétől gyönyörű kristályszerkezet formálódott, míg pl. a death metaltól felismerhetetlenné torzult.

Akár hiszed, akár nem, a sajtnak sem mindegy, hogy milyen zene szól mellette.

Nem véletlen, hogy Svájcban, a sajtkészítés birodalmában jutott eszükbe a tudósoknak a sajtok zenei irányultságát tanulmányozni. A Berni Művészeti Akadémia Kutatói kilenc darab óriási ementáli sajton kísérleteztek.

A 10 kilós sajtkorongokat külön-külön faládában érlelték.  Az érlelési idő egységesen fél év volt.

A sajtokkal 24 órán keresztül zenét hallgattattak. Nem hangszóró sugározta a faládában csücsülő sajtokra a hanghullámokat, hanem mini adókészülékkel, közvetlenül táplálták beléjük a zene energiáját.

Eközben a címlapon

Három sajt hallgatta Mozart: A varázsfuvola című operáját, három óriás korong Hip-hopzenére érlelődött, három ementáli pedig a Led Zeppelin együttes örökzöld számára, a Stairway to Heaven-re lazult.

A féléves zenei képzés után a zsűri vak-kóstolással vizsgálta meg a sajtokat. Meglepődve tapasztalták, hogy a sajtok állaga, megjelenése, de még a lyukak mérete is eltérően alakult a különböző zenék hatására.  A vizsgálati szempontok közül a legfeltűnőbb különbség az aromában, ízerősségben és a szagban mutatkozott meg.

A tévedések elkerülése érdekében a tesztelést még egyszer megismételték, ámhasonló eredményre jutottak.

Az abszolút győztes a hip-hop lüktetésre érlelt sajt lett! Ennek volt legerősebb az illata és az aromája.

Az értékelés során a zsűritagok egymástól függetlenül kiemelték, hogy a különbség megdöbbentően nyilvánvaló volt.

Nos, nem maradt a kísérlet sem hatás nélkül. A svájci sajtkészítők vérszemet kaptak. Most már a hip-hop stíluson belül keresik a legjobb előadót, a legmegfelelőbb számot.

Lehet, hogy a magyar sajtkészítők birodalmában is hip-hop zene fog dübörögni ezentúl?