MANI

Ka­mu­ri­adó: már a tu­dó­sok is küz­de­nek az ál­hí­rek ellen

Új öt­let­tel har­col­nak a tu­dó­sok az in­ter­ne­ten ter­jedő ál­hí­rek ellen. A ka­mu­hí­re­ket ter­jesztő ol­da­lak könnye­dén rá­sze­dik a hi­szé­keny em­be­re­ket, és még a po­li­ti­kát is be­fo­lyá­sol­hat­ják....
  • Szerző: R.A.

"Meghalt a népszerű színész", "Gyászol az ország, meghalt a kedvencünk" – ismerősek ezek a kattintásvadász címek? A kamuhírek immár veszélyes méreteket öltöttek, politikai és környezetvédelmi témákban is hazudnak, így a tudósok felvették a harcot ellenük.

Cambridge-ben új módszerrel kísérleteznek. Ennek lényege, hogy  kamu, félrevezető információt „ültetnek” az alany agyába. Ezzel egy fajta kontrollként, a későbbiek folyamán a szervezet felismeri a kétes információkat és a féligazságokat – írta a 24.hu.

A kutatócsoport egyik tagja, Sander van der Linden szerint a hamis hírek olyanok, mint a vírusok.

– Az álinformációk ragadósak, és úgy terjednek, mint a vírusok. Az alany fejében ki kell építenünk a védekezési mechanizmust, hírmorzsákkal próbáljuk rávezetni, hogy ne higgyen el mindent.

Kétezer állampolgáron kísérletezték ki a módszert, mielőtt nyilvánosságra hozták az eredményeket. A kutatásban a kísérlet résztvevőinek a globális felmelegedésről állítottak kétféle dolgot. Amint felhívták a figyelmet az apróbb ellentmondásokra, azt tapasztalták, hogy a következő hírnél az alany már gyanút fogott, hogy átverik. Így jutottak a tudósok arra, hogy a tájékoztatással kialakul bennük egyfajta képesség a hamis információk kiszűrésére.