RIPOSTER

Nem en­ged­nek át ka­mi­o­no­kat a hor­vá­tok!

A Belg­rá­dot Zág­ráb­bal össze­kötő E70-es úton fekvő, Bat­rovci-Ba­ja­kovo át­ke­lő­nél, Szer­bia irá­nyá­ból már kö­rül­be­lül 10 ki­lo­mé­te­res sor­ban áll­nak a ka­mi­o­nok.

Vasárnap éjféltől Zágráb lezárta a Szerbia és Horvátország közötti legforgalmasabb határátkelőhelyet  a bejövő teherforgalom előtt - számolt be a szerbiai közszolgálati televízió (RTS) hétfőn.

A két nyugat-balkáni országot nyolc átkelőhely köti össze, hetet már korábban lezártak a migránsáradat miatt, és a teljes forgalmat a Batrovci-Bajakovo átkelőhöz irányították.

Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter az RTS reggeli híradójában kifejtette:

inkorrekt lépésnek tartja a határzárat,

amely nem használ a jószomszédi kapcsolatoknak. Hozzátette, hogy egyelőre nem tárgyalt horvát kollégáival a lépésről, a határt ugyanis éjszaka zárták le, így nem volt erre módja.

Több kilométeres torlódás a szerb-horvát határ előtt (Fotó: telegraf.rs)
Több kilométeres torlódás a szerb-horvát határ előtt (Fotó: telegraf.rs)

Véleménye szerint Horvátország nem tudja kezelni a migránshelyzetet, de reményét fejezte ki, hogy Zágráb fogékony lesz a probléma orvoslására, mert Magyarországgal is gyorsan meg lehetett találni a megoldást.

Hozzátette: nem tartja lehetségesnek, hogy a migránsokat Szerbiába küldjék vissza, az ország biztosíthatja a megfelelő tranzitot, de

Eközben a címlapon
a migránsok tartós elszállásolását nem

- szögezte le a szerb belügyminiszter.