KÜLFÖLD

Jön az űr­tu­riz­mus! Tudod mennyibe kerül egy öt per­ces le­be­gés?

Magán űr­re­pü­lő­te­ret épí­te­nek Orosz­or­szág­ban. Az uta­sok 180-220 ki­lo­mé­te­res ma­gas­ság­ból - Ga­ga­rin röp­pá­lyá­já­val meg­egye­zően - te­kint­het­nek majd le a Földre.
  • Szerző: SZM

Magán-űrrepülőtér építéséről állapodott meg az oroszországi Nyizsnyij Novgorod megye önkormányzata, fejlesztési vállalata és a KoszmoKursz elnevezésű magáncég - közölte az Interfax hírügynökség.

Az űrturizmus tervét a Roszkoszmosz állami űripari vállalatnak még jóvá kell hagynia, de ha ez is megtörténik, az űrrepülőtér 2,6 milliárd rubelből (kb. 34,8 millió euró) épül fel.

Hat fős csoportok számára 15 perces szuborbitális - a világűrt elérő, de a Föld körüli pályára nem álló - repüléseket fognak kínálni. Az űrturisták körülbelül 1 millió forint kifizetésének fejében 5-6 percet tölthetnekmajd a súlytalanság állapotában

egy mintegy 30 négyzetméteres kabinban.

A többször is felhasználható űrhajóban mindenkinek személyes ablaka lesz, az utasok 180-220 kilométeres magasságból - Gagarin röppályájával megegyezően - tekinthetnek majd le a Földre. Az űrrepülőtér építését a tervek szerint jövőre kezdik meg.

Forrás: Maszol