INSIDER

Jó hír a panelban élőknek, új okos cucc jön

Nem kell többé bediktálni a mérőóra állást Tatabányán, és a leolvasót sem kell várni - legalábbis ami a melegvizes mérőórákat illeti. Felszerelték ugyanis az első olyan okos mérőórákat a távhőt használó lakásokban, amelyeket távolról is ellenőrizhetnek a szolgáltató szakemberei. Így a hibákat is könnyebb észrevenni.
  • Szerző: zs

Megkönnyítik a távfűtött otthonok lakosainak a dolgát, a T-SZOL Zrt. Tatabányán okos mérőórákat szerel be a melegvíz fogyasztás mérésére. A modern eszközzel több ezer lakást szerelnek fel, sőt,méár most rengeteg háztartásba beépítették az új szerkezetet. A szolgáltató tervei szerint 2024-ig a város összes olyan lakásában kicserélik a mérőket, ahol távfűtést használnak.

„Ezzel nemcsak a mérőórák leolvasása válik egyszerűbbé és gyorsabbá, a lakók élete is könnyebb lesz”

– magyarázta a %% kérdésére a cég munkatársa. „Az ellenőrzéshez nem kell beengedni a lakásba a leolvasót, hiszen egy speciális készülékkel a lakáson kívülről, a lépcsőházban vagy a ház előtt is látja a mérőt. Ráadásul, ahol több okosmérő van, ott egyszerre tudja lekérdezni az adatokat.”

Az új mérőeszközök akkor is figyelmeztetnek, ha meghibásodik a rendszer. Ha visszaáramlik a víz, esetleg valahol elszivárog, akkor a készülék jelez a szolgáltatónak, a szakemberek pedig a lakónak, így adott esetben elkerülhető a kár. Mindenki tényleg csak annyit fizet, amennyi melegvizet elhasznált.

„Az órákat folyamatosan cserélik a kollégák, igyekszünk ésszerű sorrendben haladni, és egy társasházban egyszerre kicserélni az összes eszközt. Ráadásul az órák a mi tulajdonunkban vannak, ezért a lakóknak nem kell fizetniük értük” – tette hozzá a cég munkatársa.

 

Örülnek a lakók a modernizálásnak

„Reméljük, így egyszerűbbé válik ez a leolvasósdi, nagy könnyebbség lesz” – vélekedik Nándor Ilona, aki a Bánhidai lakótelepen él. „Nem kell lesnem az óraleolvasót főzés közben!”

„Nálunk még nem cserélték, de nagyon várjuk és kíváncsiak is vagyunk” – mondja Horváth István, aki a Gál István lakótelep egyik paneljában lakik a feleségével.

„Igaz, nekünk eddig sem volt gondunk a leolvasást végző szakemberekkel, de ideje, hogy belépjünk a XXI. századba, így nekik is könnyebb lesz.”

 

Felzárkóznak az áramszolgáltatók is

Az ELMÛ Hálózati Kft. a nagy- és középfeszültségű, valamint bizonyos kisebb feszültségű felhasználóknál már alkalmaz SIM-kártyás eszközöket, amelyek GSM hálózaton kommunikálnak a szolgáltatóval. Az ÉMÁSZ Hálózati Kft. és az E.ON is dolgozik már ilyen eszközökkel. Az ELMÛ-ÉMÁSZ ráadásul egy mobilapplikációt is készített, azon keresztül telefonnal olvasható le a mérőóra és az eredmény egy mozdulattal elküldhető a szolgáltatónak.

Magyar fejlesztésű applikáció teszi könnyebbé az életet

Jelenleg még fejlesztés alatt áll az a magyar applikáció, amivel tovább egyszerűsítenék az otthoni mérőórák leolvasását. A lakástulajdonosok az okostelefonjukra tölthetik majd le a speciálsi alkalmazást. Segítségével először kiválaszthatjuk, hogy villany-, gáz-, vagy vízóra állást akarunk beolvastatni, majd a mobil kameráját az eszköz elé tartva leolvassuk az állást és beküldjük a szolgáltatójuknak. Az alkalmazással emlékeztető is beállítható, hogy ne feledkezzünk meg a leolvasásról.
 

És ezeket olvastad már?