SÁRGACSEKK

Jó hír a di­ák­hi­te­le­sek­nek, ke­ve­sebb lesz a tör­lesz­tés

Csök­ken a hi­tel­ka­mat, ke­ve­seb­bet kell visszafi­zetni. Jú­lius 1.-től ki­sebb ka­matra adja a sza­bad­fel­hasz­ná­lású pén­ze­ket a Di­ák­hi­tel Köz­pont. Ez pedig azt je­lenti, hogy a visszafi­ze­tés­kor sem kell olyan mé­lyen a zsebbe nyúlni.
Komoly költség egy diploma megszerzése (Fotó: Thinkstock)
Komoly költség egy diploma megszerzése (Fotó: Thinkstock)

A szabadfelhasználású diákhitel 1 kamata 5,75%-ról 4,9%-ra csökken, a diákhitel 2 pedig 7%ról 6,15%ra mérséklődik 2015. július 1. és 2015. december 31. között – jelentették be a Diákhitel Központ vezetői. Ez azt jelenti, hogy kevesebb pénzt kell majd a végzés után visszafizetni. Üröm az örömben, hogya csökkentett kamat még mindig jóval magasabb a jegybanki alapkamatnál, annak több mint háromszorosa. Viszont az is igaz, hogy még mindig ez a legkedvezőbb szabadfelhasználású hitelkonstrukció.

Az önköltségesek nem nyernek a kamatvágáson

A diákhitel enyhít a papa-mama terhein (Fotó: Thinkstock)
A diákhitel enyhít a papa-mama terhein (Fotó: Thinkstock)
EZEKET OLVASTAD MÁR?

Azok az egyetemisták, főiskolások, akiknek az állam nem finanszírozza a képzés költségeit, a diákhitel 2-t vehetik igénybe. Ez súlyosabb teher, hiszen egy 3 éves alapképzés esetén is bőven meghaladhatja az 1 millió forintot, de aki orvosnak tanul, az 10 millió forint körüli összeget fizethet. Esetükben az állam a haszonélvezője a kamatcsökkentésnek. Hiszen a hitelfelvevőnek egységesen 2 százalék kamatot számolnak fel, a különbözetet a költségvetés állja. Persze a 2 százalékos hitel is rendkívül kedvezményesnek mondható.

Az első 3 évben könnyített a törlesztés

Legjobban az jár, aki nem veszi fel (Fotó: Thinkstock)
Legjobban az jár, aki nem veszi fel (Fotó: Thinkstock)

A diákhitel1 esetén a havi törlesztőrészlet a fizetések 6 százaléka, de a törlesztés megkezdésének évében és a következő évben csak a minimálbér alapján kell fizetni, a harmadik évtől pedig a törlesztőrészlet kiszámításának alapja a két évvel korábbi jövedelem. Ha a későbbiekben a bejelentett jövedelem nem éri el a minimálbér összegét, akkor is a minimálbér alapján kell törleszteni.

Aki a diákhitel 2-ben érdekelt, annak esetében a felvett hitel összege dönt arról, mennyit kell fizetnie havonta. Ha 1 millió forintig, a fizetése 4 százaléla a havi törlesztés, 2 millió forintig 5, 3 millió forintig 7, 4 millió forintig  9, afelett pedig a fizetés 11 százalékát kell havonta becsengetni. Az első három évre szóló könnyítés itt is érvényes.