SIKK

Jó, ha tudod, mit hasz­nálj a pat­ta­ná­sok ellen

Ha va­laha is szen­ved­tél már a fénylő T-vonal, a pat­ta­ná­sok, vagy a mi­tessze­rek miatt, akkor jó, ha tudod, mi az, amit nem sze­ret a bőröd. Meg­mu­tat­juk, mit ne csi­nálj.

Ne használj szárító hatású tonikot

Az alkoholos tonikok nagyon csábítóak, de hosszú távon csak rontanak a helyzeten. Kiszárítják a bőrödet, az pedig kompenzálni kezd, és még zsírosabb lesz. Válassz inkább kímélő, ám kifejezetten zsíros bőrre ajánlott, alkoholmentes arctonikot.

Légy óvatos a hidratálással!

Vigyázz, milyen hidratáló krémet választasz! Egyes krémek összetevői ugyanis tovább ronthatják a bőröd állapotát. Keress olajmentes hidratáló zselét, amely nem fojtja újabb zsírtócsába a bőrödet.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A kevesebb a zsíros bőr esetében is több (Fotó: Pinterest)
A kevesebb a zsíros bőr esetében is több (Fotó: Pinterest)
Felejtsd el a vakolatot!

A vastag sminkréteg, különösen, ha este nem távolítod el a kellő alapossággal, eltömítheti a pórusaidat. Akármilyen sminkterméket vásárolsz, szavazz az olajmentes, vitaminokkal dúsított termékekre (a niacinamid, egy B-vitamin származék például a kutatások szerint képes felszívni az olajat az arcodról). Ha nem szereted a hosszas tisztogatást, legalább egy nedves sminklemosó kendővel távolítsd a sminkedet.

Kíméld a radírozásnál is!

Az arcradírozásra időnként feltétlenül szükség van, de ahogy a szárító hatású, durva tonikok, úgy az erős bőrradírok is csak még több faggyú termelésére ösztönzik a bőrödet. Keress kímélő arcradírt, és csak hetente egyszer, legfeljebb kétszer alkalmazd. A szalicilsavas hámlasztó készítmények is kiválóak!

Edzés után mindenképp mosd meg az arcod! (Fotó: Pinterest)
Edzés után mindenképp mosd meg az arcod! (Fotó: Pinterest)
Ne hagyd ki az edzés utáni felfrissülést!

A verejték képes jó mélyen bevinni a pórusaidba a napközben összeszedett koszt, ebből pedig hamarosan pattanás lesz. Edzés után épp ezért mosd meg az arcodat olaj- és szappanmentes, szalicilsavat tartalmazó lemosó zselével.

Ne tisztítsd túl!

A frissen tisztított bőr érzése kellemes és hívogató, de azért ne légy fanatikus. Egy bizonyos mennyiségű faggyúra szüksége van a bőrödnek, ne foszd meg tőle. Már csak azért is, mert azonnal nekiáll majd kompenzálni, és még több olajat nyomni a felszínre.

Eközben a címlapon

Arcot mosni jó, de ne legyél fanatikus (Fotó: Pinterest)
Arcot mosni jó, de ne legyél fanatikus (Fotó: Pinterest)
Ne használj mindent összevissza

Ahelyett, hogy százféle terméket pacsmagolsz egymásra elkeseredésedben, inkább keresd meg azt a termékcsaládot, amely a legjobb a bőrödnek, és ragaszkodj hozzá. A szalicilsavas termékek mélyre jutnak a pórusokban, és hatékonyan tisztítják azokat. Ha pedig nagyon súlyossá válik a helyzet feltétlenül fordulj bőrgyógyászhoz!