SÁRGACSEKK

Je­len­tős vál­to­zás a tan­köny­vek körül! De med­dig kell idén fi­zet­ned?

Tom­bol a nyár, de sokan már a tan­könyv­befi­ze­té­sek miatt ag­gód­nak. Ta­valy so­kak­nak hi­telt kel­lett fel­ven­niük emi­att.

Idén jelentős könnyítés, hogy az 1.-3. osztályos kisiskolások ingyen kapják a tankönyveket, de a felsőbb tagozatosok szüleinek szeptember 15-ig kell befizetni a számlát. A csekket a tankönyvekkel együtt az iskolákban kapják meg a szülők: az átvételi elismervény alján találja meg mindenki.

A tankönyvek átadásának idejét az iskolák a fenntartóikkal közösen határozzák meg: ez tehát iskolánként változhat, de szeptember elejére várható. 

EZEKET OLVASTAD MÁR?
fotó: MTI
fotó: MTI

Befizetni nem csak csekken lehet: az összeget készpénzben, az iskolákban is rendezni lehet, de akár át is utalható. Ki lehet fizetni iskolakezdési utalvánnyal, a Kello infopontjain  és a kijelölt postákon bankkártyával: ez nem számít készpénzfelvételnek, illetve bármelyik postahivatalban készpénzzel vagy bankkártyával – ekkor viszont figyeljünk rá, hogy a készpénzfelvétel költségei terhelik a műveletet. 

Jó tudni!

Ha a gyerek iskolát váltott erre a tanévre, akkor a tankönyveiről az új suliban kell érdeklődni – ha a régiben megrendelték az új tanévre valókat, és ott ugyanazokat használják, akkor viheti magával, vagy az új iskola rendeli meg őket számára. 

A Budapest Bank kutatása szerint tavaly minden hatodik család kölcsönből vagy hitelből fizette az iskolakezdés költségeit: ez a teher idén enyhülhet a 3. osztályig ingyen járó tankönyvek miatt.