OTTHONKA

Jeget ra­kott a vi­rág­cse­répbe, csoda tör­tént...

Az or­chi­dea ál­ta­lá­ban a kez­deti idő­szak­ban szé­pen vi­rág­zik, aztán fo­ko­za­to­san le­las­sul, és a le­ve­lei mennyi­sé­gé­ből is ve­szí­teni kezd. Íme né­hány trükk, ho­gyan lehet vi­rág­zásra ösz­tö­nözni.
  • Szerző: P.N.

Az orchidea manapság az egyik legközkedveltebb szobanövény, szinte nincs olyan ablak, ahol ne látnánk legalább 1-2 cseréppel a különleges virágból. Vannak, akik már annyira rajonganak érte, hogy barátaiknak soha nem kell azon törni a fejüket, hogy, mit vegyenek születésnapra. Az alábbi érdekes megoldás talán nekik fog tetszeni a legjobban.

A virágzási idő átlagosan három hónapig tart. Egy orchidea évente 2-3-szor is szokott virágozni, de olyan is van, hogy hosszú hónapok el kell teljenek a két periódus között. A virágzást az alábbi módszerekkel lehet serkentetni: 1. Teremtsünk számára hőmérséklet-különbséget. Nappal tartsuk a meleg szobában, majd éjszakára tegyük hidegebb, akár 15 fokos hőmérsékletbe. 2. Csökkentsük a műtrágya nitrogén mennyiségét, inkább foszforban legyen gazdagabb, hiszen ez serkenti a virágzást. 3. Biztosítsuk a magas páratartalmat a helyiségben. 4. Tegyük az orchideát 5 napra sötétbe, és három hét múlva meg fognak jelenni a rügyek rajta. Ezt a módszert csak egy teljesen egészséges növény esetében próbálgassuk. 5. Az öntözés helyett, tegyünk a cserépbe néhány darab jégkockát. 6. Ha azt látjuk, hogy az orchidea nem virágzik, de a levelei és gyökerei megfelelően növekednek, ne türelmetlenkedjünk, hiszen lassan következik a virágzás ideje is. 7. Az orchidea szereti a sok fényt, de nem szabad túlöntözni. Legyünk figyelmesek, hogy a megfelelő gondozást biztosítsuk számára.