MEDICINA

Iz­zadsz? Nem baj! Több do­logra jó, mint gon­dol­nád!

Ha már el­ke­rül­he­tet­len ebben a hő­ség­ben az iz­za­dás, leg­alább tudd meg, mi min­denre jó ez neked.

Az izzadás segít hűteni a nagy hőségben a szervezetet, de persze nem szeretjük, mert gyakran kellemetlen érzés. Könnyebb lesz elviselned, ha mostantól tudod, az izzadtság valójában sokkal több dologra jó, mint eddig gondoltad.

1. Gyógyítja a sebeket

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Egyre több kutatás támasztja alá, hogy a verejtékmirigyek által termelt őssejtek segítik a sebek gyógyulását. Ez persze nem jelenti azt, hogy izzadtsággal kenegesd a horzsolásaid, de mindenképpen jó hír, hogy a nagy melegben szükségtelen egy-egy sérülésed gondos szárazon tartása, sőt!

Fotó: pinterest
Fotó: pinterest

2. A verejték jobb, mint a gyógyszer

Nem elég, hogy gyógyítja a sebeket, de ezen felül fertőtleníti is azt. Ha tehát megvágtad, megkarcoltad magad, esetleg megcsípett valami vagy felhorzsoltad a lábad, akkor még egy okkal több, hogy örülj a verejtékezés áldásos hatásának.

3. Méregtelenít

Eközben a címlapon

Amellett, hogy az izzadás hűt, ráadásul még méregtelenít is. A verejtékezés során rengeteg méreganyag távozik a bőrödön keresztül a szervezetedből, nem véletlen, hogy például a szaunát is gyakran használják erre a célra.

4. Igazi ellensége a vesekőnek

Az izzadás törvényszerűen növeli a folyadékbevitelt is, ez pedig a legnagyobb ellensége a vesekőnek. Kutatások bizonyítják, hogy az elkötelezett vízfogyasztók vagy például a sportolók jóval kisebb arányban szenvednek ettől a szörnyen fájdalmas betegségtől.

Fotó: pinterest
Fotó: pinterest

5. Boldoggá tesz

Átvitt értelemben ugyan, de az izzadás az agyadat is átmossa. Rosszkedv, szorongás és depresszió ellen is javasolt, hogy olyan testmozgást végezzen az ember, mely során megizzad. Persze ebben a hőségben inkább kerüld a megerőltető fizikai munkát, és tény, hogy a mozgás során felszabaduló endorfint önmagában az izzadás nem hordozza, viszont az agy számára az élmény hasonlít, az izzadás gyakrabban ösztönöz mosolyra, mint hinnéd.

6. Széppé varázsolja a bőrt

Az izzadás méregtelenít, ezen felül pedig még a pórusaidat is tisztítja. Ez nem csak azok számára jó hír, akik pattanásokkal küzdenek, hanem azoknak is, akik ismerik a homlokon, a háton vagy éppen a felkaron előforduló apró, bosszantó mitesszereket. Ha figyelsz, észre fogod venni, hogy néhány napos hőség jelentősen enyhíti ezeket a bőrhibákat, vagy akár teljesen el is tünteti őket.