KÜLFÖLD

Egy MSZP-hez köt­hető sze­mélyt is őri­zetbe vet­tek Iz­ra­el­ben

A hét ele­jén bom­ba­ként rob­bant a hír, hogy le­tar­tóz­tat­tak több mil­li­ár­dos üz­let­em­bert és po­li­ti­kai ta­nács­adót Iz­ra­el­ben. A bűn­lajst­rom meg­le­he­tő­sen hosszú, az őri­zetbe vet­tek kö­zött pedig ott van az az Tal Sil­ber­stein is, aki a Med­gyessy-kor­mány meg­bí­zá­sá­ból ké­szí­tett le­já­rató kam­pá­nyo­kat a 2000-es évek ele­jén.
  • Szerző: WM

Medgyessy Péter miniszterelnöksége idején az MSZP több tízmillió forinttal tömte ki azoknak az amerikai cégek képviselőinek a zsebét, akiknek az volt a dolguk, hogy tanácsokat osztogassanak a miniszterelnöknek. A 2000-es évek elején meglehetősen sok kritika érte az akkori MSZP-SZDSZ-es kormánykoalíciót a túlnyomóan negatív és lejárató jellegű kampányaik miatt. Szakértők egyetértenek abban, hogy Medgyessy Péter ezeknek az akcióknak köszönhetően került hatalomra 2002-ben.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Főagytrösztjük az az izraeli származású Tal Silberstein volt, akit pár nappal ezelőtt vettek őrizetbe Izraelben több másik társával együtt. Silbersteinéket csalás, pénzhamisítás és pénzmosás gyanúja miatt tartóztatták le.

Nem ez az első eset azonban, hogy az izraeli üzletemberek és politikai tanácsadók rács mögé kerülnek. 2013 márciusában már egyszer elrendelte egy romániai bíróság az előzetes letartóztatást Silbersteinék esetében. A vád ellenük akkor is – egyebek mellett - kenőpénz átadása, sikkasztás és csalás volt.

Slamasztikában az osztrák baloldal is

A botrány kirobbanása óta a legnagyobb bajban Christian Kern van. A baloldali osztrák kancellár tanácsadói pozícióját ugyanis szintén Tal Silberstein tölti be. Ausztriában két hónap múlva előrehozott választásokat tartanak, és a jelenlegi hírek fényében meglehetősen nehéz helyzetbe kerülhet a szociáldemokrata Kern.

A közmegítélésen még az sem javít, hogy az osztrák baloldali párt azonnal megszakított minden kapcsolatot Silbersteinékkal. Az izraeli tanácsadó több nagyhatalom vezetőjét is hatalomra segítette korábban.

Eközben a címlapon

Részese volt például annak idején Bill Clinton kampánycsapatának, de egyesek szerint Julia Timosenkó ukrán kormányfő is főleg Silberstein több „kiváló” tanácsa miatt került hosszú évekre börtönbe.