ÉLETMÓDI

Itt vannak Európa legősibb barlangrajzai, te is megnézheted

Ha felfedeznéd Európa legősibb, akár húszezer éves barlangrajzait, akkor az alábbi helyeket jegyezd föl a bakancslistádra.

 A listát a National Geographic csapata készítette, akik antropológusokkal együtt tanulmányozták a kontinens jégkorszaki időkből származó művészeteit.

 1. Dordogne, Franciaország

Dél-Franciaországban, Bordeaux közelében található Dordogne-megyében rengeteg jégkorszaki barlangot és barlangrajzot találhatsz. A szakértők szerint a sok közül a Les Combarelles és a Font-de-Gaume barlang a legérdekesebb. Az előbbiben állatok és személyek rajzait, míg az utóbbiban színes sziklafestéseket láthatsz. Ezen felül még a Rouffignac barlang is említésre méltó, ahol pedig mamut rajzokat figyelhetsz meg.

2. Kantábria, Spanyolország

Az észak-spanyolországi Kantábria régióba már fapados járattal is egyszerűen eljuthatsz Budapestről. A környék nemcsak a gyönyörű tengerpartjairól, a hangulatos középkori településeiről és a finom ételektről híres, hanem Európa legrégebbi barlangrajzairól is. A Santandertől 30 km-re fekvő El Castillo barlangban több mint 30.000 éves kézlenyomatokat láthatsz.

3. Côa-völgy, Portugália

Portó közelében, a híres Douro-völgyben a finom borok kóstolása és a csodálatos tájban való gyönyörködés mellett több tízezer éves művészetekkel is ismerkedhetsz. A környék érdekessége, hogy a rajzokat nem barlangokban, hanem egy hatalmas területű fennsíkon található, jégkorszaki eredetű kövekre festve láthatod. A területre csak túravezetéssel lehet bejutni, hiszen egyedül szinte lehetetlen lenne megtalálod ezeket az ősi emlékeket.

Forrás: http://www.nationalgeographic.com/travel/lists/cave-art-archeology-france-spain-portugal/

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?