KÜLFÖLD

Itt ne építs ho­mok­vá­rat, mert bör­tönbe ke­rül­hetsz!

Agy­rém­nek tűnik, per­sze van rá hi­va­ta­los ma­gya­rá­zat. Úgy­hogy azok a ma­gyar tu­ris­ták, akik mos­ta­ná­ban in­dul­nak oda, jobb ha tud­nak róla.
  • Szerző: SZM

Tavaly nyáron ezer euró pénzbírságra büntettek négy turistát Cagliari repterén, mert csomagjukba rejtve homokot, kagylókat és kavicsokat próbáltak meg kicsempészni Szardíniáról. Ennél még durvább az, amire most a Kanári-szigeteken készülnek. A spanyol Gran Canaria szigetén a turisták börtönbe is kerülhetnek a homokba való rajzolásért, vagy homokvár építésért – írta a Sun alapján a Sputniknews.

A sziget felszínének 400 hektáros homokdűnéit a spanyol hatóságok az ökoszisztéma fontos részének tekintik, amelyet nem szabad megrongálni. Viszont egyre több turista írja le a nevét vagy rajzol a homokba illetve emberi méretű figurákat farag belőlük (mint ahogy a világ számtalan strandján).

A rendőrség hatalmas kereszteket fedezett fel a vulkáni és egyéb kövekből, óriási faragott szíveket és arcokat is. Az ökológusok azt mondják, hogy most már a Maspalomas-i homokról készített üzenetek és rajzok olyan nagyok, hogy világosan láthatóak a Google térképeken.

A környezetvédők szerint, ha nem állítják meg a turisták "műalkotási" tevékenységét, a sziget homokdűnéinek természeti szépsége örökre elveszhet.

Úgyhogy “nevelési kampányt” indítottak, növelik a természetvédelmi őrjáratok számát és 600 eurós bírsággal fenyegetik az elkövetőket, sőt súlyosabb esetben börtöntüntetést is kilátásba helyeztek.