RIPOSTER

Itt az új ví­rus­pá­nik! Fél­te­nünk kell olim­pi­kon­ja­in­kat?

Döb­be­ne­tes képek: Ri­ó­ban vegy­vé­delmi fel­sze­re­lés­ben irt­ják a Zika-ví­rust ter­jesztő szú­nyo­go­kat, abban a sta­di­on­ban, ahol majd az olim­pia íjász­ver­se­nyeit is ren­de­zik. A vírus kóros kis­fe­jű­sé­get okoz a mag­za­tok­nál, csak Bra­zí­li­á­ban he­tente mint­egy két­száz új ese­tet re­giszt­rál­nak. Egész­ség­ügyi szak­em­be­rek sze­rint Eu­rópa is ve­szély­ben van.
  • Szerző: F. G.

Zika-vírust azonosítottak tíz holland, három brit és egy dán férfi szervezetében, valamint Svédországban és Németországban is regisztráltak már ilyen megbetegedést - közölték szerdán az egészségügyi hatóságok. Barack Obama amerikai elnök közleményben sürgette a gyors cselekvést, az oltóanyagok és a kezelés kutatásának felgyorsítását.

Az egyik olimpiai stadiont megszállták a vegyvédelmisek (Fotó: MTI)
Az egyik olimpiai stadiont megszállták a vegyvédelmisek (Fotó: MTI)
EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) aggasztónak nevezte a vírus gyors terjedését és válságstábot állított fel. A WHO szakértői úgy vélik, hogy a kisfejűséggel fenyegető betegség idén 3-4 millió embert érinthet, főként Dél- és Közép-Amerikában.

Aggódó szülők egy brazíliai klinikán (Foó. AFP)
Aggódó szülők egy brazíliai klinikán (Foó. AFP)

A vírus Afrikából származik, először az ugandai Zika erdőben, egy majomban azonosították 1947-ben.A kórokozót az egyiptomi csípőszúnyog terjeszti, a vírus ellen egyelőre nincs védőoltás, a szúnyogcsípés ellen kellene védekezni, ami ugye, nem túl egyszerű feladat.

A vírus 4-7 napig tartó lázas kiütéseket okoz, s többnyire magától gyógyulnak a betegek, ellenben a várandós kismamák magzatait fertőzés esetén sokkal súlyosabb veszély fenyegeti.

Ez a fajta szúnyog Magyarországon is felbukkanhat nyaranta (Fotó: AFP)
Ez a fajta szúnyog Magyarországon is felbukkanhat nyaranta (Fotó: AFP)

Az Országos Epidemiológiai Központ azt ajánlja, hogy aki a vírussal érintett területekre utazik, azok az alábbi lépéseket tegyék meg:

Eközben a címlapon
  1. Használjanak szúnyogriasztó szert a gyártó utasításának megfelelően.
  2. Viseljenek hosszú ujjú inget és nadrágot, zoknit és cipőt különösen a vírust hordozó szúnyog aktív időszakában (nappal).
  3. Aludjanak, pihenjenek szúnyoghálóval ellátott vagy légkondicionált helyiségben, ennek hiányában használjanak az ágyra rögzíthető szúnyoghálót nappal is.
  4. A várandósok, az immunbetegségben vagy súlyos krónikus betegségben szenvedők, illetve kisgyermekkel utazók konzultáljanak orvosukkal, vagy utazási egészségügyi központtal indulás előtt.
A megkérdezte a Magyar Olimpiai Bizottság kommunikációs vezetését is arról, hogy a Rióba utazó olimpikonokat mi módon készítik fel az esetlegesen jelentkező veszélyekre. Választ későbbre ígértek.