RIPOSTER

Itt az idő: Most kezdd el meg­előzni a bajt

Akár­csak az el­múlt két évben, idén is korán kez­de­tét veszi a pol­len­sze­zon, amely a ta­pasz­ta­la­tok sze­rint egyre in­kább el­nyú­lik. Las­san alig marad pár nyu­godt hónap, ami­kor nincs vi­rág­por a le­ve­gő­ben.

Végre beköszöntött a tavasz, ám az enyhe időjárás miatt egyes allergén növények virágzása már februárban elkezdődött. Azóta a mogyoró-, az éger-, a ciprus- és tiszafafélék pollenje országszerte folyamatosan jelen vannak a levegőben, ezt pedig sokan megérzik: tüsszögnek, fújják az orrokat és könnyezik a szemük.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Bár az eső csökkenti a levegőben lévő virágpor mennyiségét, az átmeneti száraz időszakokban számítani kell a pollenkoncentráció újbóli megemelkedésére. Ez azt jelenti, hogy akárcsak az elmúlt két évben, idén is korán kezdetét veszi a pollenszezon, amely a tapasztalatok szerint egyre inkább elnyúlik. Lassan alig marad pár nyugodt hónap, amikor nincs virágpor a levegőben...

Fotó: 123RF

Az első tünetek

A pollenallergia egyik legismertebb megjelenési formája a szénanátha: a beteg tüsszög, orrfolyást, orrdugulást, szemviszketést tapasztal. Dr. Petz Zsuzsanna allergológus szerint viszont gyakori panasz a bőrtünetek, így az ekcéma megjelenése vagy rosszabbodása is.

Pollenszezonban főként a ruhával nem fedett területeken tapasztalható az ekcéma fokozódása: az arcon, nyakon, dekoltázson és a kézfejeken, sajnos mindez nemtől és életkortól függetlenül

– mondta a -nak a szakértő, aki szerint az elmúlt években az emberek jobban felismerték és komolyabban foglalkoztak az allergiás megbetegedésekkel, mint korábban.

Az allergia kezelése

"Az allergiás tünetek nem múlnak el maguktól, sőt, ha nem foglalkozunk velük, akár súlyosabb szövődményei is lehetnek" - mondta az allergológus.

Homeopátia, otthoni praktikák?

Bár egyre többen fordulnak orvoshoz az allergiás tünetek megjelenésekor, még mindig sokan hisznek a házi módszerekben. A szakember szerint ezek elsősorban a tüneteket enyhíthetik, ám teljes gyógyulással sosem kecsegtetnek.

Eközben a címlapon

Hogy mit ajánl a szakember, az kiderül a szombaton megjelenő napilapból!

Az Országos Közegészségügyi Központ aerobiológiai monitorozási hálózatának mérési adatai, az aktuális pollenhelyzet térképes és szöveges formában is folyamatosan nyomon követhető a www.oki.antsz.hu, a www.antsz.hu és a www.facebook.com/tisztiorvos internetes oldalakon.