MEDICINA

Itt az első bá­rány-ember! Ez lesz a meg­ol­dás a cu­kor­be­teg­ségre?

Ame­ri­kai ku­ta­tók lét­re­hoz­ták az első bá­rány-ember hib­ri­det, ez pedig ki­kö­vez­heti az utat az em­beri szer­vek ál­la­tok tes­té­ben való nö­vesz­tése felé. Így könnyebb lenne szer­vek­hez jutni a szerv­át­ül­te­té­sek­hez, és az új el­já­rás akár a cu­kor­be­teg­ség gyógy­mód­já­hoz is el­ve­zet­het.
címkék:

A Stanford Egyetem kutatócsoportja emberi és bárány-sejtekkel egyaránt rendelkező hibrid embriókat hozott létre és azokat az állati „béranyák” három hétig képesek voltak életben tartani. A következő lépésben azt remélik, hogy az emberi őssejteket a birkaembriókba juttatva képesek lesznek olyan egészséges, emberi szervezetbe is beültethető szerveket létrehozni, amilyen például a hasnyálmirigy.

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay

Régebben a sertés-ember hibridek létrehozását követte figyelemmel a közvélemény, ám ezeket a kísérleteket nem sikerült a következő lépésig, az egészséges emberi szervek létrehozásáig eljuttatni. Az amerikai Stanford Egyetem kutatócsoportja azonban patkányokban hozott létre egészséges egér-hasnyálmirigyet – ezt beültetve a cukorbeteg egerekbe, azok meggyógyultak. Dr. Hiro Nakuachi genetikus professzor szerint 5-10 éven belül eljöhet az az idő, amikor az ember-bárány hibridekben egészséges emberi szerveket lehet létrehozni.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az így létrehozott szervek segíthetnének enyhíteni a világszerte fennálló szervdonor-hiányt, és azok számára is megoldást jelenthetne, akiknek 1-es típusú cukorbetegsége gyógyulhatna meg az egészséges hasnyálmirigy beültetése után.

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay

A kísérleteket természetesen sok ellentmondás övezi: az állati jogok szószólói éppúgy felszólaltak ellenük, mint egyes bioetikával foglalkozó szervezetek. Mások annak szabnának határt, hogy egy ilyen hibridben mennyi lehet az állati, és az emberi sejt – ha túl nagyra nő az emberi sejtek száma, a kísérleteket etikai okok miatt nem folytathatják.

Azok a kísérletek, amelyek a sertések vagy bárányok szerveinek közvetlen emberi beültetésére irányultak, nem voltak sikeresek, ám a kutatók szerint az emberi őssejtek segítségével létrehozott hibrid szervek megfelelőek lehetnek az emberek számára.

Forrás: Daily Mail

Eközben a címlapon
címkék: