DIÉTA

Itt a reg­geli új tör­vé­nye: El­ké­pesztő vál­to­zást hoz az éle­tedbe

Ettél már sa­lá­tát reg­ge­lire? Ha nem, talán ideje lenne ten­ned egy pró­bát! Nem­csak a han­gu­la­tod lehet tőle sok­kal jobb, mint ál­ta­lá­ban, de eset­le­ges súly­prob­lé­mádra is cso­da­szer­ként hat.
címkék:

Saláta reggelire? Elég furán hangzik, de egyre többen térnek át rá. Néhány országban, például Törökországban vagy Izraelben pedig egyáltalán nem szokatlan dolog zöldséges kencével vagy mártogatóssal kezdeni a napot, csak nálunk nincs ennek még hagyománya. Pedig nem volna rossz áttérni rá.

A reggeli salátában bármi lehet, amit szeretsz, csak arra kell figyelni, hogy változatos legyen. A cukorban szegény, ám tápanyagokban gazdag reggeli üzemanyaggal látja el az agyat, és a hangulatunk is jobb lesz tőle. Míg a finomított szénhidrátban gazdag, cukros péksütemények egy pillanatnyi vércukorszint-emelkedés után lelassítanak, a zöldségek segítenek abban, hogy hosszabb távon is képes legyél a munkádra koncentrálni. A zöldségek rosttartalma teltségérzettel ajándékoz meg, az öntetben levő joghurt, és a salátához adott tojás fehérjével lát el, míg egy kevés extra szűz olívaolaj egészséges zsírsavakat ad az ételhez. A zöld, leveles zöldségekben levő vitaminok elűzik az „agyködöt”, és serkentik az agyműködést, ráadásul a hangulatot is javítják, és segítenek megbirkózni a stresszel.

EZT OLVASTAD MÁR?

A reggeli saláta a kutatások szerint még egy másnapos reggelen is segít. Az alkohol ugyanis tönkreteszi a gyomor nyálkahártyáját, a nehéz reggeli pedig tovább ront a helyzeten. A zöld, leveles zöldségekből és a vacsoráról maradt pirított zöldségekből álló saláta viszont regenerál, és pótolja az elvesztett tápanyagokat, például az A-, B-, C-, D- E-vitaminokat, a magnéziumot, a káliumot. A béta karotinban gazdag étkezés, vagyis a spenót, a répa és az édesburgonya is segít enyhíteni a másnaposság tüneteit. A spárgában levő enzimek pedig segítik az alkohol lebontását és a máj méregtelenítő munkáját.

Görög joghurtos reggeli saláta

Hozzávalók:

  • 1 csésze vékonyra vágott leveles zöldség (pl. kelkáposzta, fejes saláta, stb.)
  • 1 marék csíra
  • 1 kisebb uborka szeletekre vagy kockákra vágva
  • 2-3 retek szeletekre vagy kockákra vágva
  • 1/2 avokádó felkockázva
  • kevés friss zöldfűszer, pl. bazsalikom vagy petrezselyem
  • 1/4 csésze koktélparadicsom
  • 1 db főtt tojás (elhagyható)
  • 1 dl görög joghurt
  • 1/2 evőkanál olívaolaj
  • 1/2 citrom leve
  • só, bors
  • napraforgó- vagy szezámmag (elhagyható)

Így készítsd el:

1. Egy nagyobb salátástálban keverd össze a zöldségeket.

Eközben a címlapon

2. A tetejére csepegtess citromlevet és olívaolajat, majd kanalazz rá görög joghurtot.

3. Sóval és borssal fűszerezd. Az öntet tetejére szórj magvakat, esetleg tálald főtt tojással.

címkék: