MEDICINA

Itt a meg­ol­dás nők szá­mára: Így tudsz könnyen el­aludni

Nem al­szol jól, és éj­szaka több­ször is fel­éb­redsz? Egy ku­ta­tás most fura, de ha­tá­sos gyógy­mó­dot kínál a nők al­vás­za­va­ra­ira. Meg­súg­juk, mi a tipp­jük!

Egy új kutatás szerint azoknak a nőknek, akik rosszul alszanak éjszakánként, fel kellene engedniük az ágyukba a kutyájukat. Amerikai tudósok szerint a nők több mint fele osztja meg az ágyát a kedvencével, és ők azok is, akik hamarabb lefekszenek, jobban alszanak, és reggel korábban kelnek. A kutatás szerint a kutyák ebből a szempontból jobb hálótársak, mint akár a macskák, akár a férfiak.

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay

A tudósok úgy vélik, hogy a kutyájukkal alvó nők nagyobb biztonságban érzik magukat, ezért jobb az álmuk.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A kutyákkal egyébként szoros szimbiózisban élünk, mind bennük, mind pedig bennünk megemelkedik kötődést kiváltó oxitocin hormon szintje, ha együtt vagyunk. A 962 nőt vizsgáló kutatás szerint sem a macskájukkal, sem pedig a partnerükkel alvó nők nem pihentek olyan jól, mint azok, akik a kutyájukkal aludtak.

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay

Érdekes tény egyébként, hogy míg a megkérdezettek 13 százaléka a partnerével összebújva alszik, míg 63 százaléka inkább az ágy másik végébe húzódik. És míg a férfiak jobban alszanak a szeretett nővel egy ágyban, addig a nőkre ez nem jellemző: ők hamarabb felébrednek, ha mellettük horkol valaki.