FAZÉK

Itt a főtt­ku­ko­rica-sze­zon: így ké­szítsd el, hogy szu­perfi­nom le­gyen

Meg­je­len­tek a bol­tok­ban, zöld­sé­ge­sek­ben az édes, finom ku­ko­ri­ca­csö­vek. A strand ked­venc éte­lét min­denki el­ké­szíti ott­hon is, de sokan nem tud­ják az apró trük­kö­ket, amik­től iga­zán finom lesz. El­árul­juk a tit­kot!

Sokan csak sima vízben megfőzik, pedig rengeteg ínycsiklandó módja van a csemegekukorica elkészítésének. Nemcsak finom, de egészséges is: érdemes megpróbálkoznod vele. Mutatunk néhány tuti tippet, hogyan nyűgözd le vele a vendégeket, családot - és természetesen magadat is.

Fotó: 123RF
EZEKET OLVASTAD MÁR?

Már a vásárlásnál el lehet rontani

Ha a csemegekukorica öreg, akkor lisztesek a szemek, és nem édes, omlós a cső. Ha megtapogatjuk még az árusnál a kukorica haját, kideríthetjük, mennyire friss az áru. Ha száraz a haj, akkor több napja szedték le a csöveket, és nem érdemes megvenni. Ha friss a kukorica, akkor enyhén nedvesek a finom szálak. Nagyon sokan a főzési időt szúrják el: azt hiszik, hogy a főtt kukorica macerás étel, mert órákig kell gyöngyöző vízben abálni a csöveket. Pedig valójában 15 perc alatt meg is fő ez az egészséges nyári étel, ami tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. A titok nyitja, hogy nem szabad túl sokáig főzni, mert akkor valóban megkeményedik. És akkor az ízesítésről még nem is beszéltünk…

Pluszfinomságok a főzővízhez

Fotó: 123RF

Sokkal finomabb lesz a kukorica, ha nem sima vízben főzzük ki: három deci tej és öt deka vaj hozzáadása a főzővízhez omlósabbá teszi a szemeket, és édesebb lesz a kukorica. A tejet helyettesíthetjük tejporral is. A főzés titka, hogy soha nem szabad a héjat eltávolítani, csak a száraz külső levéltől szabadítsuk meg a csöveket. Vágjuk le a kukoricacsövek mindkét végét, és 15 perc után konyhai csipesszel vegyük ki őket a vízből.

Egy gyors trükk: főzés mikróban

Eközben a címlapon

Amanda Henley (@amandahenleyxo) által megosztott bejegyzés,

Öt perc alatt elkészül, ha maximumfokozaton, a héjában készítjük el. Óvatosan vegyük ki, ha megfőtt, mert nagyon forró. Pár perc hűlés után vágjuk le a végét, és nyomjuk ki a csövet a héjból.

Grillezéskor is nagy kedvenc

Fotó: 123RF

Parázson, héjastul megsütve nagyon pikáns ízeket fogunk kapni, és bár a héj elfeketedik, a szemek omlós sárgák maradnak. Ha nem akarunk nyakig kormosak lenni, a letisztított csöveket alufóliába tekerve is a parázsra dobhatjuk; akár a főzésnél, így is 15 perc alatt készül el. Grillrácson folyamatosan forgatva félig-meddig barnára süthetjük a megtisztított csöveket, azonban így kevésbé lesz lédús és omlós, mint héjában vagy alufóliában. Szupertrükk, hogy csak félig húzzuk le a héjat a csőről, bekenjük a szemeket fűszervajjal, majd visszahajtjuk a leveleket, és így dobjuk a csövet a grillrácsra. A fűszerek íze átjárja a szemeket, egész más élményt kapunk, mint natúrban sütve vagy főzve.

Mindenki simán sóval eszi, pedig…

Fotó: 123RF

Hihetetlenül feldobja a főzés vagy sütés utáni fűszerezés ezt az egyszerű ételt, és a lehetőségek szinte végtelenek. Ne csak sóval, vajjal is kínáljuk − amit fel is dobhatunk kicsit: ízlés szerint tehetünk hozzá kakukkfüvet, petrezselymet, koriandert, borsot. A fűszervajat a forró csőre kenjük főzés vagy sütés után. És a fűszerezés után akár megszórhatjuk egy kis parmezán sajttal is…