KÜLFÖLD

Nem tud meg­sza­ba­dulni a ter­ro­riz­mus­sal gya­nú­sí­tott férfi­tól a cég­óriás

Egy isz­lam­ista férfi be­pe­relte a Volks­wa­gent, mert a cég­óriás ki­rúgta őt. A férfi­ról hiába tud­ják, hogy ve­szé­lyes lehet akár a saját kol­lé­gá­ira is, a han­no­veri bí­ró­ság úgy dön­tött, hogy a cég­nek vissza kell őt ven­nie.
  • Szerző: WM

A 30 éves Samir B. melegítőnadrágban érkezett hétfőn reggel a német bíróságra. A német-algériai kettős állampolgárságú migráns nem a vádlottak padján ült, hanem ő perelte be korábbi munkahelyét. A Volkswagen 2016 novemberében bocsátotta el a férfit, mert gyakran fenyegette a kollégáit, és mint kiderült róla, nem sokkal korábban a Közel-Keletre akart utazni, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz. A cég attól is tartott, hogy az összeszerelőként dolgozó veszélyes iszlamista merényletet követhet el a gyár wolfsburgi telephelyén, ahol akár egy időben 10 ezer ember is dolgozhat. Valljuk be, a félelem nem volt alaptalan.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Terrorsejt tagja volt

Egy bizonyító erejű fotón például az látszik, hogy 2014-ben Samir egy étteremben ül másik két társával. A társai Szíriába utaztak, ahol a terrorszervezet oldalán harcoltak, ma már mindketten halottak. A két férfiról kiderült, hogy egy wolfsburgi terrorsejt tagjai, és vélhetően Samir B. - nek is nagyobb szerepe lehetett a csapatban, mint amit elárul magáról. Ezt bizonyítja az is, hogy 2014 év végén a rendőrség a hannoveri repülőtéren tartóztatta fel.

A férfi 3,5 millió forintnyi pénzzel és egy drónnal akart Szíriába utazni. Az útlevelét az eset után elkobozták.

Samir számlájára írható az is, hogy a wolfsburgi sétálóutcában Koránt osztogatott a két későbbi terroristával együtt. A Volkswagen azt állítja, hogy az iszlamista férfi egyre agresszívabban kezdett viselkedni, kollégáit például többször is halálosan megfenyegette. Ennek ellenére Samir B. idén januárban visszakapta az útlevelét, és a bírósági ítélete szerint négy héten belül az autógyártó cégnek is vissza kell őt vennie.

A Volkswagennek ez azonban nem tetszik, már 20 millió forintnak megfelelő eurót is felajánlottak neki, amit a férfi az ügyvédje javaslatára elutasított. A cég nem törődik bele az ítéletbe, a képviselőjük szerint szövetségi munkaügyi bírósághoz fordulnak.