KÜLFÖLD

Isz­lam­is­ták akar­ták ismét vérbe bo­rí­tani Eu­ró­pát

Cseh­or­szág­ban és Né­met­or­szág­ban is el­fog­tak egy-egy férfit, akik a gyanú sze­rint véres me­rény­le­tekre ké­szül­tek.
  • Szerző: WM

Elfogtak egy 17 éves fiút a németországi Florstadtban iszlamista indíttatású terrorcselekmény előkészítésének gyanújával. A frankfurti ügyészség adataira hivatkozó beszámolók szerint a német-török kettős állampolgárt szeptember 1-jén vették őrizetbe, és eddig azért nem hoztak nyilvánosságra információkat az ügyről, hogy ne veszélyeztessék a nyomozás sikerét. Az állam elleni súlyos bűncselekmény elkövetésével gyanúsított tinédzser időközben beismerő vallomást tett, az őrizetből előzetes letartóztatásba helyezték.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Robbantásos merényletet akart elkövetni, szerzett egy pokolgép-készítési leírást és már a robbanószer előállításához szükséges vegyi anyagok beszerzéséhez is hozzákezdett, mire elfogták. Sajtóinformációk szerint a gyanúsított egy lelkileg labilis fiatalember. Az interneten radikalizálódott, és kihallgatásán azt állította, hogy a közelmúltban több férfi megerőszakolta. Ezért bosszút forralt, egy melegbár vagy egy mecset ellen akart pokolgépes támadást végrehajtani Frankfurtban.

Csehországban is fogtak egy iszlamistát

A cseh rendőrség is őrizetbe vett egy terrorakcióra készülő iszlamistát. Az őrizetbe vett férfi lakásán a házkutatás során pokolgép készítéséről szóló leírást és vegyi anyagokat találtak. A rendőrség azzal gyanúsítja, hogy terrorcselekményre készült, amit házilagosan előállított robbanószerkezetekkel készült végrehajtani.

Egyes információk szerint a szlovák származású férfi három évvel ezelőtt tért át a muzulmán hitre és vált iszlám fanatikussá. Aktívan tevékenykedett az internetes közösségi fórumokon, amelyeken részvételre szólított fel az iszlám háborúban, a dzsihádban. Eszményképe az Iszlám Állam dzsihadista szervezet volt.

Ez az első alkalom, hogy Csehországban őrizetbe vettek egy terrorakcióra készülő iszlamistát.

Eközben a címlapon