KÜLFÖLD

El­ké­pesztő fej­le­mé­nyek a bör­tön­őrö­ket meg­ké­selő férfi ügyé­ben

Ni­cole Bel­lo­u­bet igaz­ság­ügyi mi­nisz­ter ter­ror­cse­lek­mény­nek mi­nő­sí­tette azt a me­rény­le­tet, ame­lyet az észak-fran­cia­or­szági Condé-sur-Sar­the bör­tö­né­ben kö­ve­tett el egy szél­ső­sé­ges isz­lam­ista. Saj­tó­in­for­má­ciók sze­rint a férfit az a ter­ro­rista ra­di­ka­li­zál­hatta, aki ta­valy de­cem­ber­ben a stras­bourgi ka­rá­cso­nyi vá­sár­ban kö­ve­tett el ter­ror­tá­ma­dást.
  • Szerző: WM

Egy 27 éves, iszlám hitre áttért rab késelt meg két fegyőrt egy franciaországi börtönben kedden. Michael Chiolo a hátán, az arcán és a mellkasán sebesítette meg a börtönőröket azzal a késsel, amelyet a terhes élettársa csempészhetett be neki.

Michael Chiolo
Michael Chiolo
EZEKET OLVASTAD MÁR?
A két börtönőr nincs életveszélyes állapotban

– közölte Nicole Belloubet igazságügy-miniszter, aki maga is terrortámadásnak nevezte a történteket. A szigorú biztonsági intézkedéseiről elhíresült fegyintézetbe azért tudták feltűnés nélkül bevinni a szúróeszközt, mert kerámiából készült, és így a fémdetektorok nem jeleztek. Chiolo a támadás közben Allah akbárt (Allah a legnagyobb) kiáltott. Az elkövető egyébként a késelés után a barátnőjével együtt elbarikádozta magát a börtön családi látogatásokra kialakított beszélőjében. Itt került aztán sor több órával később egy tűzpárbajra, aminek során mindkettőjüket megsebesítették a francia rendőrség különleges egységei. Francia lapértesülések szerint a kórházba tartó úton a várandós nő belehalt a sérüléseibe.

Kommandósok vezetik el a börtönőröket megkéselő férfit.
Kommandósok vezetik el a börtönőröket megkéselő férfit.
Fotó: AFP

A strasbourgi terrorista radikalizálhatta

A férfi egyébként  30 éves börtönbüntetését töltötte, mert megfojtott egy 89 éves holokauszt túlélőt. Michael Chiolo annak idején még úgy vonult be a fegyintézetbe, hogy nem vallott szélsőséges nézeteket, ám a börtönévek alatt egyre radikálisabb lett. A férfi az első kihallgatása során állítólag azt vallotta a nyomozóknak, hogy bosszúból szúrt, amiért a rendőrök megölték egy jó barátját, Cherif Chekattot. Ő az a terrorista, aki tavaly decemberben a strasbourgi karácsonyi vásáron követett el terrortámadást, amelynek során öt ártatlan ember vesztette életét. 

A strasbourgi terroristaként elhíresült Cherif Chekatt.
A strasbourgi terroristaként elhíresült Cherif Chekatt.

Chiolo és Chekatt egyes források szerint 176 napot ült együtt egy cellában, a feltételezések szerint könnyen lehet, hogy a strasbourgi merénylő radikalizálhatta Chiolót.