KÜLFÖLD

Újabb nagy pofont kap az Iszlám Állam

A vér­szom­jas ter­ror­szer­ve­zet­nek az utóbbi idők­ben már nem is kel­lett ki­ké­pezni a me­rény­lő­ket, bőven elég volt egy tö­meg­gyil­kos­ság­hoz az in­ter­net - most azon­ban min­den meg­vál­to­zik.
  • Szerző: KF

A brit belügyminisztériumnak ugyanis sikerült kifejlesztenie egy olyan alkalmazást, amely még a videók megjelenése előtt kiszúrja a gyűlölettartalmakat, és így blokkolja a megjelenésüket. A tesztüzem során a technológia 94 százalékos sikerrel dolgozott, a rostán rengeteg kivégzéses, gyilkosságra oktató videó akadt fenn.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Fotó: Europress / YouTube - AFP
Fotó: Europress / YouTube - AFP
Fotó: AFP

Mióta az európai hatóságok alaposabban ellenőrzik a kontinensre tartó embereket, rengeteg terrortámadásra készülő fanatikus belépését tudták megakadályozni. Ezért az Iszlám Állam módszert váltott, és már nem követelte meg híveitől, hogy a merényletek előtt a Közel-Keleten vegyenek részt egy kiképzésen: interneten terjesztette propagandaanyagait, amikből az Európában tartózkodó fanatikusok megtanulhatták, hogyan kell terrortámadást végrehajtani.

Az Egyesült Királyságot ért merényletek többségében is ezt a formulát alkalmazták, és hiába követelték a hatóságok az internetes vállalatoktól, hogy a lehető leggyorsabban távolítsák el a terroristák gyűlöletanyagait az oldalakról, a folyamat mindig akadozott.

Az új technológia azonban gátat vethet a szélsőséges tartalmak terjedésének, és bár az alkalmazás 600 ezer fontba kerül, a belügyminisztérium szerint megbízható működésének köszönhetően megéri a pénzét. Az Iszlám Állam ugyanis múlt évben legalább 400 különböző online platformon rukkolt elő kegyetlen propagandaanyagaival.