KÜLFÖLD

Köl­töző ter­ro­ris­ták­tól ret­teg Spa­nyol­or­szág

Meg­kon­gat­ták a vész­ha­ran­go­kat a spa­nyo­lok: attól tar­ta­nak, hogy az Isz­lám Állam ka­to­nái újabb bá­zist ta­lál­nak, ahon­nan ke­gyet­len tá­ma­dá­sa­i­kat in­dít­hat­ják.
  • Szerző: KF

Bár lassan teljesen kiszorul Irakból és Szíriából a terrorszervezet, a dzsihádisták még nem adták fel a harcot – és ehhez újabb táborhelyeket is találtak. A spanyol külügyminiszter szerint a dzsihádisták Líbiába, valamint az afrikai Száhel-övezetbe vonulnak át, amely jóval közelebb esik Spanyolország déli határához, mint az eredeti „kalifátus”.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Dastis szerint nagy a baj (Fotó: Europress / Gabriel Bouys - AFP)
Dastis szerint nagy a baj (Fotó: Europress / Gabriel Bouys - AFP)
Fotó: AFP

Alfonso Dastis elmondta, hogy a sivatagos Száhel-övezetben az elmúlt években megnőtt a terroristák jelenléte, az al-Kaida és az Iszlám Állam számtalan harcosa vetette meg itt a lábát. A Burkina Fasót, Csádot, Malit, Mauritániát és Nigert lefedő területet sokkal nehezebben ellenőrzik a nyugati hatóságok, így sorra születtek itt a kegyetlen terrortámadások tervei. Bár innen kiindulva eddig még csak a környéken csaptak le a terroristák, támadásaik több ezer ember életét vették el vagy keserítették meg, emellett pedig gazdasági sokkokat is generáltak. Innen pedig már csak pár nagyobbacska lépés Délnyugat-Európa, főleg ha a terroristák ezúttal is a menekülthullámot használják az álcázáshoz.

Spanyolország múlt decemberben megduplázta a Maliban állomásozó katonái számát, így már közel 300 tagja képzi ki a helyi erőket. Rajtuk kívül más európai országok, például Németország és Franciaország is sok katonáját küldi a térségbe, akik elsősorban az afrikai katonák kiképzésében vesznek részt.

Mivel a líbiai út nem biztonságos, és a hatóságok egyre nagyobb arányban fordítják vissza itt az Európába tartó migránsokat, egyre népszerűbbé válik a Spanyolországon át vezető útvonal. Múlt hónapban 1287 migráns érkezett az országba a Földközi-tengeren keresztül, 75-en pedig vízbe fulladtak.