KÜLFÖLD

Ez még az Isz­lám Ál­lam­nál is na­gyobb prob­léma

Ki­de­rült, mi je­lenti a leg­na­gyobb ki­hí­vást az ame­ri­kai ka­to­nák­nak Szí­ri­á­ban: meg­aka­dá­lyozni azt, hogy a szö­vet­sé­ge­sek egy­más tor­ká­nak es­se­nek!
  • Szerző: KF

Szíriában együtt harcol az Iszlám Állam ellen a török és a kurd hadsereg is – de a két nép szembenállása végigvonul a történelmükön. A kurdok ugyanis régóta az autonómiájukért küzdenek, Törökországot pedig elnyomónak tartják. A törökök viszont nem biztosítanak függetlenséget a kurdoknak, akiknek a többségét terroristának tartják. Ráadásul a helyzet napról napra bonyolódik, köszönhetően a Kurdisztáni Munkáspárt török merényleteinek és Recep Tayyip Erdogan agresszív beszédeinek.

Fotó: Europress / Delil Souleiman - AFP
Fotó: Europress / Delil Souleiman - AFP
EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az amerikai hadvezetés szerint katonáik elsődleges feladata az lenne, hogy a felszabadított területeket védjék, megakadályozzák, hogy az Iszlám Állam visszatérjen. Valójában azonban sokkal nagyobb terhet ró rájuk a törékeny béke fenntartása a koalíció berkein belül. Az amerikaiak sincsenek könnyű helyzetben: politikai-stratégiai szempontból szükségük van Törökországra, viszont a terrorszervezet elleni harcban a kurdok a legeredményesebbek.