KÜLFÖLD

Így él egy rak­tá­ros, aki ter­ro­ris­tá­kat gyil­kol

Az 58 éves Ste­ven Kerr kü­lö­nös okból gyűjti a pén­zét: Szí­ri­ába sze­retne utazni, ahol a kurd fel­ke­lők­höz csat­la­kozva gyil­kolná az Isz­lám Állam har­co­sait. Nem elő­ször tenné: ez már a har­ma­dik útja lenne.
  • Szerző: KF

A kétgyerekes apa még a 70-es, 80-as években 6 éven át szolgált katonaként, majd leszerelése után egy raktárban kezdett el dolgozni, és élte átlagos életét. Egészen addig, míg a hírek nem szóltak arról, hogyan kínozza a terrorszervezet a kurd nőket és gyerekeket. Ekkor Kerr úgy döntött: tapasztalt katonaként segít megállítani az Iszlám Államot.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Fotó: Europress / Ahmad al-Rubaye - AFP
Fotó: Europress / Ahmad al-Rubaye - AFP
„Sok embert lelőttem, nem tudom, hányat gyilkoltam már meg. Mindennap harcolunk.”

Kerr nincs egyedül: tudomása szerint legalább hét brit harcol a kurd felkelők soraiban, és rengeteg helyi nő fogott fegyvert. A küldetések során sikerült kiismernie a terroristák beteges gondolkodását – például azt, hogy sorsolással döntik el, ki követ el öngyilkos merényletet.

Kerr legutolsó bevetése során megsérült: repeszek álltak bele a fejébe, szemébe és lábába is. A férfi hazament Angliába felépülni, de amint begyógyulnak a sebei, és megvásárolja új, speciális felszerelését, már megy is vissza – ezúttal Rakka közelébe. Az akció azonban minden eddiginél nehezebb lesz: ezrek várják felfegyverkezve, robbanómellényekben az ostromlókat, akik az Iszlám Állam fővárosát akarják felszabadítani.

„Ott akarok lenni, mikor leszedjük az első és az utolsó Iszlám Államos zászlót is. Vagy inkább meghalok, tudva, hogy legalább megpróbáltam.”