FAZÉK

Is­me­red a len­csét, ami pil­la­na­tok alatt megfő és na­gyon egész­sé­ges?

Nem­csak pénzt hoz­hat, de szé­pít is a vörös len­cse. Igazi gaszt­ro­nó­mia él­mény, ami a nép­gyó­gyá­szat sze­rint még a nemi vá­gyat is fo­kozza!
(Fotó: Pinterest)
(Fotó: Pinterest)

Nem csak akkor érdemes lencsét enned, ha hiszel a pénzt hozó babonában. A vörös lencse gazdag antioxidánsokban, fontos szerepe van a betegségek megelőzésében.

A lencsében lévő anyagok képesek stimulálni az immunrendszert, cukorbetegeknek napi szinten ajánlott a fogyasztása,

illetve rendkívül eredményes  a cukorbetegség megelőzésében is. Magas élelmirost tartalma miatt jó hatással van az emésztésre. Gazdag fehérjeforrás, tejérzékenyeknek ajánlott beépíteniük a napi étrendbe.

Arcbőrre kifejezetten hatékony, a benne lévő anyagok késleltetik a bőr öregedését is!

A vöröslencse kiválóan alkalmas arra, hogy mesés keleti ízeket varázsolj az asztalra, de jól harmonizál a hagyományos magyar fűszerezéssel is! Rendkívül változatosan elkészíthető alapanyag. Főzhetsz belőle levest, főzeléket, fasírtot, szendvicskrémet, és még muffinnak is ellenállhatatlan!

Vékony héja miatt nem igényel előáztatást és jóval gyorsabban elkészül, mint a barna színű társa.

Vöröslencse leves

(Fotó: Pinterest)
(Fotó: Pinterest)

Ízletes, gyors finomság

Hozzávalók:

Eközben a címlapon
  • 35 dkg vöröslencse
  • fél fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 ek olaj
  • kb. 5 cm gyömbér
  • 1 l  húsleves (akár kockából)
  • 2-2,5 dl  kókusztej
  • só, őrölt kömény, babérlevél

Így készítsd:

  1. Olajon párold meg az apróra vágott hagymát, és a zúzott fokhagymát, majd tedd hozzá a reszelt gyömbért.
  2. Add hozzá a vöröslencsét, öntsd fel a húslevessel, ízesítsd a fűszerekkel.
  3. Főzd kb. 20 percig, végül a kókusztejjel keverd össze.

Vöröslencse fasírt

(Fotó: Pinterest)
(Fotó: Pinterest)

Akár sütés nélkül is készítheted, csak hagyd  állni, hogy összeérjenek az ízek!

Hozzávalók:

  • 1 bögre vörös lencse
  • 1/2 bögre bulgur
  • 1/2 bögre olívaolaj
  • 1 közepes hagyma apróra vágva
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 evőkanál sűrített paradicsompüré
  • 1 citrom
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 csomag újhagyma

Így készítsd:

  1. Mosd át a lencsét, majd 2 bögre vízben főzd félpuhára (kb. 10 perc).
  2. A bulgurt hasonló módon készítsd elő, de ezt főzd puhára (kb.20 perc)
  3. Az apróra vágott hagymát, újhagymát futtasd meg az olívaolajon, majd merd hozzá a paradicsomsűrítményt és fűszerezd.
  4. Keverd össze az összes hozzávalót és az apróra vágott petrezselymet, majd formázd meg a fasírt pogácsákat.
  5. Forró olajban süsd mindkét oldalát 3-4 percig
  6. Fogyasztás előtt csavarhatsz rá citromlevet is.

A vörös lencséhez nagyon jól harmonizálnak a keleti fűszerek. 1-2 teáskanál garam masalával, római köménnyel vagy friss korianderrel hihetetlen ízorgiát varázsolhatsz az asztalra!

Vöröslencse  pástétom

(Fotó: Pinterest)
(Fotó: Pinterest)

Pirítóssal isteni

Hozzávalók:

  • 25 dkg vöröslencse
  • 1 fej hagyma apróra vágva
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • 2 evőkanál citromlé
  • 1 teáskanál római kömény
  • 1/2 dl olíva- vagy kókuszolaj
  • só, bors

Így készítsd:

  1. A vöröslencsét főzd puhára, kb. négyszeres mennyiségű vízben.
  2. A hagymát, fokhagymát pirítsd meg a zsiradékon.
  3. Tedd az összes hozzávalót turmix gépbe és mixeld simára.

Friss, apróra vágott zöld fűszerrel, újhagymával szórd meg a tetejét!

Muffin

(Fotó: Pinterest)
(Fotó: Pinterest)

A muffin egészséges változata

Hozzávalók:

  • 10 dkg főtt vöröslencse
  • 15 dkg liszt
  • 1 pohár tejföl
  • 1 evőkanál olaj
  • 3 tojás
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 kávéskanál dijoni mustár
  • só, bors, chili por ízlés szerint
  • 10 dkg reszelt sajt

Így készítsd:

  1. Keverd össze a tojásokat a tejföllel és az olajjal.
  2. Majd dolgozd hozzá a többi hozzávalót.
  3. Ízlésed szerint ízesítsd.
  4. Merd a tésztát a muffin papírba, szórj a tetejére reszelt sajtot.
  5. 180 fokon kb. 30 percig süsd.