KÜLFÖLD

500 kom­man­dós csa­pott le 11 vá­ros­ban! Bi­zo­nyí­té­ko­kat ke­res­tek egy bűn­szer­ve­zet ellen

Fé­lezer, állig fel­fegy­ver­zett kom­man­dós törte be az aj­tó­kat szerda haj­nal­ban több észak-rajna-veszt­fá­liai vá­ros­ban. Az össze­han­golt akció során az Al-Salam-313 nevű iraki bűn­banda tag­ja­i­nál tar­tot­tak meg­le­pe­tés­szerű ház­ku­ta­tást.
  • Szerző: WM

Meglehetősen hosszú a bűnlajstroma annak az iraki bűnbandának, melynek tagjainál  összehangolt razziát tartottak a német különleges egységek szerda hajnalban. Az akcióban 500 egyenruhás vett részt, és összesen 11 városban 43 lakást kutattak át. A hatóságok szerint az Al-Salam-313 nevű bűnszervezetnek köze van a háborús fegyverek ellenőrzéséről szóló törvény megsértéséhez, drogügyletekhez, útlevél- hamisításhoz és embercsempészéshez is.

Az esseni ügyészség meggyőződése szerint az illegálisan befolyt pénz egy részéből iraki katonai szervezeteket finanszíroztak. Azt egyelőre vizsgálják a hatóságok, hogy ezek között volt-e terrorszervezetként nyilvántartott egység. Az esseni rendőrség szóvivője szerint az akció elsősorban az esetleges bizonyítékok felderítésére szolgált, őrizetbe vételre egyelőre nem került sor.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
A szerdai hajnali razzia.
A szerdai hajnali razzia.
Fotó: AFP

Mélyen vallásos tagok

Az Al-Salam 313 név vallási utalás. A síiták 874-ben eltűnt utolsó imámja, Muhammad al-Mahdi a hívők szerint 313 követővel tér majd vissza a Földre. Ezért  az iraki banda tagjai gyakran Muhammad követőiként vagy harcosaiként tekintenek magukra. Az Al-Salam pedig alapvetően békét jelent, amit a hatóságok viccesnek találnak, mivel szerintük a bandát sok mindennel lehet jellemezni, de békességgel nem. Libanoni klánokkal például többször kerültek már összetűzésbe fegyverkereskedelem miatt. A hatóságok ezért is látták úgy, hogy jobb, ha kommandósokat vetnek be a razzia során.

Rejtélyes iraki kapcsolatok

Az Al-Salam 313 tagjai egyébként korábban jó kapcsolatot ápoltak Szaddám Huszein diktátorral és annak személyi testőrségével. Sajtóinformációk szerint a mostani iraki vezetéssel is szorosan együttműködnek. Érdekes azonban, hogy a német hatóságok a mai napig nem tudják, hogy az iraki banda tagjai tulajdonképpen mit akarnak Németországban, feltehetően ezért is történtek a rajtaütésszerű razziák. Az ügyészség azt reméli, hogy a lefoglalt dokumentumok, számítógépek és egyéb eszközök világosabbá teszik majd, hogy mi az Al-Salam 313 vezetőinek a célja.

Eközben a címlapon