MEDICINA

Intő jelek! Ezt árulja el a kör­möd az egész­sé­ged­ről

Fi­gyelj oda a kör­möd jel­zé­se­ire, mert ren­ge­teg in­for­má­ciót ad neked a tes­ted­ről.

Körmöd rengeteg jelzés ad neked arról, hogy mennyire vagy egészséges, és hogy testednek mire van éppen szüksége. Ha odafigyelsz a jelzéseire, akkor sok betegségnek és akár komolyabb gondnak is elejét veheted. Összegyűjtöttük neked, milyen elváltozás mit jelent, és mit tudsz tenni a gyógyulásodért.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Megváltozott szín

A színtelen, fakó, túl sápadt körmök vashiányra, alultápláltságra utalhatnak. A sárgás elszíneződés gyakran a körömlakk tartós használata vagy a dohányzás miatt alakul ki, a barnásba hajló árnyalat viszont gombás fertőzést jelenthet.

Érdemes patikában beszerezhető készítményhez nyúlni ebben az esetben. Ha a körmöd nem lakkozod, nem dohányzol és mégis sárgásba fordul az árnyalata, akkor nem árt egy teljes vérképet kérned, mert mindez lehet pajzsmirigy-betegségre vagy cukorbetegségre utaló jel.  is. Tartós, kékes árnyalat pedig utalhat arra is, hogy tüdőddel vagy szíveddel van probléma, ezáltal pedig nem jut kellő mennyiségű oxigénhez a szervezeted.

Gödrös, lyukacsos köröm

Ha a köröm felülete fodros, gödröcskés, lyukacsos, az gyakran ártalmatlan kísérője annak a jelenségnek, hogy szarusejtek válnak le róla.

Eközben a címlapon

Tartós megléte viszont ekcémára is utalhat, ezen kívül elképzelhető, hogy ízületi gyulladás kísérőtünetét láthatod a kezeden.

Repedezett, száraz körmök

A repedezett körmök többnyire azt jelzik, hogy szervezetednek vitamin- és ásványi anyag utánpótlásra van szüksége. Figyelj oda arra, hogy kiegyensúlyozottan táplálkozz, téli hónapokban támogasd tested multivitaminnal is!

Ha a repedezés sárgás színnel társul, akkor könnyen lehet, hogy gombás fertőzésről van szó, de érdemes megnézetni pajzsmirigy működésedet is.

Fehér pöttyök a körmön

Általában ez is ártalmatlan jelzés, és a vitaminok pótlására hívja fel a figyelmet.

Amennyiben nem múlik, úgy érdemes laborvizsgálatot kérned, elképzelhető, hogy az eredmény pajzsmirigy- vagy nyirokproblémákat jelez majd.

Hosszanti barázdák

Megjelenése általában a korral jár.

Utalhat viszont emésztési zavarokra, vashiányra vagy szárazságra is. Érdemes tehát figyelned tested egyéb jelzéseit mellette.

Keresztirányú barázdák

A legyengült immunrendszer jele. Kísérheti tünetként az alultápláltságot, esetleg fertőzést is, ezért nagyon hasznos, ha megkeresed a háziorvosod és megpróbáljátok kideríteni az okát.

Megijedni nem kell, általában könnyen és jól kezelhető probléma áll a hátterében.

Fekete vonalak a köröm alatt

Ha ilyen jelenséggel találkozol, akkor fontos, hogy minél hamarabb fordulj bőrgyógyászhoz!

Meglepő ugyanis, de a melanoma sajnos ilyen formában is megjelenhet!

Vörös körömágy

Ha a köröm tövében a bőr puffadt és piros, az gyulladást jelent. Általában jól kezelhető, de szakember fog tudni segíteni benne, ne otthon kezdj kísérletezni.