RIPOSTER

In­gyen víz­órát sze­ret­né­nek a la­kó­te­le­piek is! Nekik miért nem jár?

Há­bo­rog­nak a la­kó­te­le­pen és a tár­sas­há­zak­ban élők, ugyanis ren­ge­teg víz­óra hi­te­les­ségi ideje jár le mos­ta­ná­ban, kö­te­le­zően cse­rél­tetni kell. Az ár bor­sos: egy víz­óra cse­réje ti­zen­öt­ezer fo­rint! A víz­mű­vek miért nem vál­lalja át az óra­cse­rét, mint a gáz­mű­vek vagy az ELMŰ? Miért kell a la­kó­te­le­pi­ek­nek fi­zet­niük, a csa­ládi ház­ban élők­nek meg nem? - kér­de­zik a lakók.
  • Szerző: Ripost

Több lakótelepen is levelet kaptak a lakók a vízműtől, hogy lejárt a vízórák hitelességi ideje, kötelezően cseréltetni kell. Ezzel nincs is gond, hisz a villanyórát és a gázórát is cserélik időnként, ám míg az egy fillérbe sem kerül, a vízóracseréért pénzt kérnek.

„Levélben szólított fel minket a vízmű, hogy december 31-ig kötelesek vagyunk lecserélni a vízórát. Pár nappal később már ki is plakátolták a házban, hogy ez mennyibe kerül: két vízóra esetén, mert ennyi van a legtöbb lakásban, huszonegyezer ötszáz forintot kell fizetni. Ez az összeg kéthavi gyógyszerköltségem. Felháborító!”

EZEKET OLVASTAD MÁR?

– panaszkodott a -nak egy óbudai nyugdíjas.

Fotó: 123RF

Volt idő, amikor nem kellett fizetni a vízért, alanyi jogon járt mindenkinek, pacsálták is a népek, ha kellett, ha nem. Később a vízdíjat a társasházakban beépítették a közös költségbe, még ekkor is mindenki addig folyatta a csapot, ameddig akarta. Ám amikor a vízszolgáltatók külföldi kézbe kerültek, a víz ára nagyon megnőtt, és aki spórolni akart, az vízórát szereltetett fel a lakásában.

Nyolc éve van vízórám, egy a hideg, egy a melegvizet méri

– mesélte a -nak Kovács Erika, akinek a szombathelyi lakásában most több mint húszezer forintot kell kifizetnie a kötelező cseréért.

„Korábban hárman laktunk a háztartásban, ennek alapján állapították meg az átalányt. Amikor a fiam elköltözött, akkor bejelentettük, hogy csak ketten vagyunk, csökkent is a közös költség. A férjem halála után szereltettem fel a vízórákat, mert takarékosan bánok a vízzel, gondoltam, így jobban járok, de már nem vagyok benne biztos”

Eközben a címlapon

– panaszkodott az asszony.

További részletek a drága vízóracseréről a napilap keddi számában!