MEDICINA

In­gyen adja az erdő a gyógy­írt: soha többé to­rok­fá­jás, kínzó kö­hö­gés!

Bár ezt a cso­da­szert télen fo­gyaszt­juk in­kább, el­ké­szí­teni ki­zá­ró­lag most lehet. Ha­té­kony és olcsó, egy­sze­rűen zse­ni­á­lis, min­den ház­tar­tás­ban ott a helye! Rá­adá­sul po­fon­egy­szerű a re­ceptje, mu­tat­juk!

Valóságos csodaszerként beszél a fenyőrügy szirupról, aki használta már, és rengetegen vannak, akik minden évben elkészítik. Hiszen később nagyon jól fog jönni a torokfájós, köhögős, influenzás szezonban. És, bár egyelőre a nyarat várja mindenki, a fenyőrügyeket most lehet leszüretelni. A szirup elkészítése pofonegyszerű, ráadásul szinte teljesen ingyen van.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A fenyők friss, zöld hajtásai telis-tele vannak vitaminokkal, de emellett a szirup gyulladáscsökkentő hatású, megnyugtatja az irritált gyomrot, megállítja a hasmenést, védi az ízületeket, és idegnyugtató hatása is van. Horzsolások, vágások esetén a fenyőrügy szirupos borogatás enyhíti a fájdalmat. Torokfájásnál érdemes napi 3-4 evőkanállal elfogyasztani belőle. Nem árt tehát, ha betárazol belőle!

Fotó: Bátki Béla, Facebook, Vali konyhája és kertje
Fotó: Bátki Béla, Facebook, Vali konyhája és kertje

Mutatjuk, hogyan készítsd!

A gyűjtést májusban és júniusban érdemes végezni, amikor a rügyek már kétujjnyi hosszúak, és világosból sötétzöldre váltott a színük. Arra figyelj, hogy lehetőleg ne forgalmas helyen gyüjtögess.

Hozzávalók:

  • Fenyőrügy: feketefenyő, lucfenyő, ezüstfenyő, jegenye- vagy erdeifenyő is jó. Egyre figyelj: a tiszafa rügye mérgező, ráadásul nagyon hasonlít a fenyőre.
  • Méz vagy cukor

Így készítsd elő:

  • Válogasd ki a tiszta, hibátlan rügyeket.
  • Alaposan mosd meg mindet és szárítsd meg teljesen.
  • Készítsd elő a tisztára mosott befőttesüvegeket.

Elkészítés cukorral:

Eközben a címlapon
  • Rétegezd az üvegbe a rügyeket és a cukrot: két centi vastag cukorágyra egy sor fenyőt.
  • Kicsit nyomkodd meg, és ezt addig folytasd, míg tele nincs az üveg.
  • Zár le, és tedd meleg helyre; lehet a napra is, de nem szükséges, akkor barnább lesz a szirupod.
  • 2-3 nap múlva elolvad a cukor; ekkor keverd össze, és hagyd két-három hétig érni.
  • Az érés után szűrd le, majd tárold száraz, hűvös helyen.
Fotó: Bátki Béla, Facebook, Vali konyhája és kertje
Fotó: Bátki Béla, Facebook, Vali konyhája és kertje

Így készítsd mézzel:

  • Rakd tele a megmosott rügyekkel az üveget.
  • Öntsd tele mézzel.
  • Zárd le az üveget, és hagyd 1-2 hónapot érni. Ezután leszűrheted.