DIÉTA

Íme, a világ leg­ha­té­ko­nyabb di­é­tá­já­nak 12 alap­sza­bá­lya

Sze­ret­nél gyor­san és tar­tó­san le­fogyni, úgy, hogy köz­ben jókat eszel? A me­di­ter­rán di­é­tát pont erre ta­lál­ták ki - rá­adá­sul ku­ta­tá­sok bi­zo­nyít­ják, hogy rend­kí­vül egész­sé­ges is. Íme a leg­fon­to­sabb sza­bá­lyai.

Több kutatás is igazolja, hogy a mediterrán diéta a világ egyik legegészségesebb étrendje. Nemcsak a testsúlyodat tartja egészséges értékek között, hanem olyan betegségek megelőzésében is segíthet, mint a cukorbetegség, a szívbetegségek, egyes daganatok, és az Alzheimer-kór. Megmutatjuk azt a 12 szabályt, amelynek betartásával tökéletes lesz a mediterrán étrended.

Egyél minden nap zöldséget

A mediterrán étrendben minden nap legalább két adag zöldségszerepel. Tegyél például egy marék spenótot a turmixodba, vagy egy adag káposztát az ebéd mellé köretként, esetleg kezdd salátával a vacsorádat.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A gyümölcsökről se feledkezz meg

A mediterrán étrendet követők naponta többször is gyümölcsöt esznek, ami serkenti az immunrendszerüket, és teltségérzettel ajándékozza meg őket. Aki a nagyobb étkezések előtt gyümölcsöt eszik, kevesebbet fogyaszt majd a hizlalóbb ételekből. Legyen mindig előtted néhány szem gyümölcs, és a táskádban is vigyél magaddal mindig egy almát.

Főzz olívaolajjal

A hagyományos főzőolajok sok gyulladáskeltő omega-6 zsírsavat tartalmaznak. Az olívaolaj viszont kifejezetten egészséges, gazdag egyszeresen telítetlen zsírsavakban, amelyek emelik a „jó” HDL koleszterin szintjét. Az extra szűz változatot azonban ne használd főzésre, ezzel csak a salátát ízesítsd.

Egyél több halat

A hal a mediterrán diéta egyik fő fehérjeforrása, amely egészséges omega-3 zsírsavakkal is ellát. Ezek a zsírsavak hozzájárulnak a szív és az agy optimális működéséhez, és felveszik a harcot a gyulladásokkal. Legalább hetente egyszer, de akár többször is kerüljön az asztalodra halétel.

Minél több hüvelyest az asztalra

A hüvelyesek, a borsó, a bab, a lencse fehérjével, szénhidrátokkal és rostokkal is ellátnak. Fokozatosan vezesd be őket az étrendedbe, hogy hozzászokj, utána viszont akár napi rendszerességgel is fogyaszthatod őket.

Eközben a címlapon

Gabonák a tányérodon

A mediterrán diéta fontos része a teljes kiőrlésű gabonák, például a barna rizs, a kukorica, a rozs, az árpa, a zab és a teljes kiőrlésű kenyér fogyasztása. Ezek ugyanis rengeteg rostot tartalmaznak, és nem hintáztatják úgy a vércukorszintet, mint a fehér kenyér. Így kevésbé érzed majd éhesnek magad. Napi két adaggal fogyassz belőlük.

Kerüld az állati zsírokat

A mediterrán diéta viszonylag szegény állati zsírokban, inkább növényi eredetű zsiradékokat használ.

Rágcsálj dióféléket

A dió, a mogyoró és a mandula, a pisztácia, a fenyőmag a mediterrán étrend alapvető része akár magában, pirítva, akár magvaj formájában. Ezek a magok nagyon gazdagok ásványi anyagokban, egészséges zsírsavakban, fehérjében és rostban.

A vörös hús ritka vendég a tányéron

A vörös hús helyett a mediterrán diétát követők inkább csirkét, pulykát, vagyis fehér húsokat fogyasztanak. A tojás is gyakori hozzávaló a mediterrán ételekben.

Óvatosan a cukorral

A finomított cukor és az édességek a különleges alkalmakra valók, heti egy-két alkalomnál többször ne fogyaszd őket.

Nem tilos a bor

A mediterrán diéta napi egy-két kis pohár bort is engedélyez, elsősorban az étkezések mellé: Legjobb ha az antioxidánsokban gazdag vörösbort választod.

Étkezz a családdal

A mediterrán szemlélet szerint a legegészségesebbek azok az ételek, amelyeket együtt, élvezettel fogyasztunk el. Légy jelen, élvezd az ételek ízét, és a többiek társaságát.