FITTFAZÉK

Imá­dod az erős pap­ri­kát? Akkor ezt a 3 re­cep­tet neked ta­lál­ták ki

A hűvös téli na­po­kon kü­lö­nö­sen jól esik a csí­pős étel. A chili nem csak fel­me­le­gít, de még a fer­tő­zé­sek­től is véd. Fo­gyó­kú­rá­zók­nak jó hír: meg­aka­dá­lyozza a zsír­sej­tek le­ta­pa­dá­sát, tehát ér­de­mes ilyen éte­le­ket gyak­rab­ban ké­szí­teni.
A téli hónapokban gyakran megkívánjuk a csípős ételeket. Felmelegítenek, serkentik a vérkeringést.

A chili paprika komoly gyógyhatással is bír: vitaminokban gazdag,  fertőtlenítő hatású, távol tartja a vírusokat. Az ilyen megfázásos időkben szinte kötelező a csípős ételek fogyasztása. Csökkenti a rák kialakulásának az esélyét, gyorsítja az anyagcserét, megakadályozza a zsírsejtek növekedését.

CHILIS OLÍVAOLAJ

Chilis olaj mindig legyen a háztartásodban. Rendkívül egyszerű elkészíteni. Bármikor ízesítheted vele a levest, salátát, szószt, tésztát. Akár kenyérre is cseppenthetsz belőle.

Nyersen:

Egy 7 dl-es befőttes üveg aljára szórj 1-2 centiméternyi szárított chili pelyhet. Önts rá fél liter extra szűz olívaolajat. Időnként rázd fel. Egy hét után szűrd le. Nem kell hűtőben tartani.

Forralással:

Mivel forralod, ehhez nem szükséges extra szűz olaj, csak jó minőségű olívaolaj. A paprika ne csak erős, de jó ízes is legyen. Egyedi zamata átjön az olajon.

Elkészítés: 3 db egészben hagyott vagy kimagozott, felvágott, esetleg darabolt chilit tegyél fél liter olajba. (Minél kisebbre darabolod, annál csípősebb lesz az olaj). Forralás után, a legkisebb lángon hagyd még 10 percig gyöngyözni. Töltsd kifertőtlenített üvegekbe, majd száraz dunsztban tartósítsd. 6 hónapig eláll.

ARRABBIATA TÉSZTA

Tarts otthon hámozott konzerv paradicsomot, mert azzal bármikor, percek alatt elkészítheted ezt a remek, hús nélküli tésztát.

Eközben a címlapon

Hozzávalók:

  • 500g száraz tészta (penne, spagetti vagy tagliatelle)
  • 1 konzerv (vagy friss) hámozott paradicsom
  • 1 fej vöröshagyma (felaprítva)
  • 3-5 gerezd fokhagyma (felaprítva)
  • bors
  • 1 ek barna cukor
  • chilis olaj
  • parmezán
  • bazsalikom levél

Elkészítés:

1. Főzd meg a tésztát olaszosra (kicsit keményre hagyva).

2. Mialatt a tészta fő, olívaolajon dinszteld meg a hagymákat. Fűszerezd sóval, borssal, barna cukorral.

3. Karamellizálás után szórd bele a darabolt paradicsomot. Felforrás után 10 percig főzd kis lángon.

4. Szórd rá a leszűrt tésztát, kavard át, és főzd együtt még pár percig.

5. Locsold meg chilis olajjal, szórd meg a tetejét parmezánnal és egy kis bazsalikom levéllel.

Tipp:

Megbolondíthatod egy kis vörösborralis. A fűszerekkel együtt, 1 dl-t önts bele.

CHILIS CSIRKESZÁRNYAK

A csirkeszárny az egyik legolcsóbb hús. Ám egyáltalán nem a legízetlenebb! Sőt! Pikáns fűszerezéssel elkészített páccal remek fogást készíthetsz belőle.

Hozzávalók:

  • 3 gerezd zúzott fokhagyma
  • 2 ek olaj
  • 1 tk chilipor
  • 2 ek balzsamecet
  • 2 ek méz
  • 3 ek paradicsomszósz
  • 12 db csirkeszárny

Elkészítés:

A pác:

1. A fokhagymát keverd össze az olajjal, chiliporral.  

2. Add hozzá a balzsamecetet, mézet, paradicsomszószt, és keverd simára.

A hús:

1. Mosd meg csirkeszárnyakat, vágd le a végeket, nyesd ketté. Töröld szárazra, sózd be.

2. Egy tálba rakva, masszírozd jól bele az előkészített pácot, majd öntsd a maradékot a tetejére. Fedd le, hagyd a hűtőben 1 éjszakára, hogy jól átjárják az ízek.

3. Másnap a tepsibe rendezett szárnyakat 180 Celsius fokra előmelegített sütőben, félidőben átforgatva, süsd pirosas barnára (25 perc).