KÜLFÖLD

Sé­tá­ló­ut­cá­ban imád­koz­nak a musz­li­mok, ki­akad­tak a po­li­ti­ku­sok

Min­den pén­te­ken össze­gyű­lik musz­li­mok egy cso­portja Pá­rizs elő­vá­ro­sá­nak sé­tá­ló­ut­cá­já­ban, hogy ott imád­koz­za­nak. Szá­mukra ez a til­ta­ko­zás egyik for­mája, el­le­nük vi­szont most fran­cia po­li­ti­ku­sok tün­tet­tek.
  • Szerző: WM

100 francia politikus vonult múlt pénteken utcára Párizs elővárosában azért, hogy megakadályozzanak egy utcai tömeges imádkozást. Hetek óta ugyanis muszlimok csoportja keresi fel a helyi sétálóutcát, hogy ott imádkozzanak. Ezzel demonstrálnak az ellen, hogy az észak-nyugati városrészben be akarnak zárni egy, a közösség által használt imaházat. A helyi polgármester is azon politikusok között van, akiknek nem tetszik a muszlimok akciója. Rémi Muzeau azt követeli a francia belügyminisztertől, hogy tiltsa meg az utcai imádkozást.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
A konzervatív politikus szerint a köztereket nem lehet illegális módon használatba venni.

A muszlimok viszont azt állítják, hogy a polgármester az oka annak, hogy idáig fajultak a dolgok. Az eddig imádkozásra használt épületet ugyanis nem ajánlotta fel a muszlim hitűek számára eladásra. Pedig, mint mondják: ők fizettek is volna. Muzeau polgármester ezt sem hagyta szó nélkül. Válaszban elmondta:

A városrészben már van egy mecset, amely szívesen befogadná őket, ha imádkozni akarnak.