ÚTISÚGÓ

Ilyet még nem lát­tál - ezek a világ leg­őrül­tebb fesz­ti­vál­jai

Cse­cse­mő­át­ug­rás, sajt­gör­ge­tés, iszap­fürdő, pa­ra­di­csom- vagy na­rancs­do­bá­lás, mez­te­len­ke­dés - és ezzel még nincs vége... össze­szed­tük a világ min­den pont­já­ról a leg­ext­ré­mebb fesz­ti­vá­lo­kat. Né­me­lyi­ken meg fogsz döb­benni!

Azt hiszed már mindent láttál és nincs olyan fesztivál amivel meg tudnak lepni? Akkor nézd meg fesztiválokon őrülnek meg az emberek a világ más-más pontján.

1. Babaugró fesztivál (El Colacho)

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Június - Castrillo de Murcia, Spanyolország 

1620-ban rendezték meg először az Úrnapja megünneplésére. Ördögnek öltözött felnőtt emberek ugorják át az utcán fekvő csecsemők sorát.

2. Sajtgörgetés

Június - Coopers Hill, Gloucestershire, Nagy-Britannia 

Több száz próbálkozó görget sajtokat a Gloucestershire-ben lévő Cooper Hills meredek és sáros lejtőjén.

3. Boryeong iszap fesztivál

Július -Boryeong, Dél-Korea 

Eközben a címlapon

1998-ban tartották meg először, és most már több mint egymillió látogatót vonz a dél-koreai városba. Teherautókkal szállítják az – ásványi anyagokban állítólag gazdag – iszapot a Daecheon Beachre, ahol a turisták és a helyiek is élvezhetik.

4. Tevebirkózó bajnokság

Január harmadik vasárnapja - Selcuk, Törökország 

Újabban szűkebbre szabták a kereteket Törökország Égei régiójában, ezért egyszerre már csak két teve vesz részt a viadalban. Addig döfködik egymást, míg az egyik fel nem adja, vagy le nem tudja szorítani a másikat. A vesztes állat gyakran beront a nézők seregébe, ahol pánikot okoz, ahogy igyekeznek menekülni a letaposás elől.

5. Feleségcipelő világbajnokság

Augusztus - Sonkajärvi, Finnország

A bajnokság résztvevőinek célja megnyerni egy váltóversenyt, miközben cipelik a feleségüket. A győztes ugyanannyi sört kap, mint amennyi a felesége súlya. Mostanában az egész világon elkezdtek hasonló versenyeket tartani. 

6. Thaiföldi majombüfé fesztivál 

November - Lopburi, Thaiföld  Több mint 600 majmot hívnak meg, hogy az ünnep során fogyasszanak el több mint két tonna grillezett kolbászt, friss gyümölcsöt, fagylaltot és más finomságokat. A helyiek így nyilvánítják ki hálájukat a faluban lakó majmoknak, amelyek évente több ezer turistát vonzanak hozzájuk. 

7. La Tomatina

Augusztus - Buñol, Valencia, Spanyolország 

A Buñol nevű spanyol ipari városba évente 20 ezer látogató érkezik, hogy paradicsomokkal dobálja meg egymást egy túlméretezett élelmiszercsatában. Különböző elméletek vannak azzal kapcsolatban, hogyan kezdődött. Az egyik szerint az ötletet az 1945-ös Franco elleni tiltakozás adta. 

8. Hadaki Matsuri (Meztelen fesztivál)

Február - Konomiya, Japán  A résztvevők a japán ágyékkötőt, a fundoshit viselik, és a megtisztulás szimbólumaként sárral és vízzel dobálják egymást. A Meztelen fesztivált Japán számos helyén megtartják, rendszerint vagy nyáron vagy télen. Eredetileg spirituális rendezvény volt, de ma már sokan pusztán a szórakozás kedvéért vesznek rajta részt. 

9. Noche de Rábanos (A retkek éjszakája)

December 23. - Oaxaca, Mexikó  A XVI. században, miután a retket behozták Latin-Amerikába, a zöldségesek úgy próbálták népszerűsíteni, hogy szobrokat készítettek belőlük. Az eseményt 1897 óta egy évente megrendezett fesztivállal ünneplik meg, ahol a legjobb szobor alkotója pénzdíjat kap. 

10. Ivrea narancs fesztivál

Február - Ivrea, Olaszország 

Ivrea városában a középkori jelmezekbe öltözött helyiek narancsokkal felfegyverkezve minden évben újra eljátszanak egy ősi csatát. Kilenc narancsdobáló csapat küzd egymással, és eközben a harcolókat ingyen banánnal etetik, hogy ne fogyjon el az energiájuk.

11. Pourcailhade (A disznók fesztiválja)

Augusztus második vasárnapja - Trie Sur Baïse, Franciaország  Azok, akik részt vesznek a francia Trie Sur Baise falucskában tartott fesztiválon, versenyezhetnek kolbászevésben, nézhetnek disznóversenyt és indulhatnak a disznóimitáló versenyen is. 

12. Égő férfi fesztivál

Augusztus vége, szeptember eleje - Black Rock City, Nevada, USA Változó jegyárak, egy személyre kb. 200 dollár a belépés. Minden évben közel ötezer hedonista gyűlik össze a nevadai sivatagban egy nyolcnapos őrjöngésre, aminek a csúcspontja egy óriási fabábu elégetése.

13. Räbechilbi tarlórépa fesztivál

November - Richterswil, Svájc 

Több mint húsz tonna faragott tarlórépa és ötvenezer gyertya alkotja a hátterét ennek a svájci fesztiválnak, amely a szerény tarlórépát ünnepli. A rendezvénysorozat magában foglalja a kivilágított házak parádéját, a rengeteg zenét és egyéb szórakozási lehetőséget.

14. Herefesztivál

Augusztus - Clinton, Montana, USA 16 dollár általában, 20 dollár a kempingezés, 40 dollár a parkolás a lakókocsival

Csak 21 éven felülieknek! 

Általában 6500 ember vesz részt a montanai Creek Lodge-ben rendezett herefesztiválon. A rendezvény szigorúan felnőtteknek szól, hiszen olyan témák körül forog, mint a bikahere vagy a Sziklás-hegységből származó vaddisznóhere fogyasztása.A látogatók számíthatnak olajos birkózásra, vizes póló versenyre és sok nyilvános meztelenkedésre. A „Bugyi nélküli szerdán“ a fogadók ingyen italt kapnak az alsóneműjükért cserébe.

Arra a kérdésre, hogy itthon milyen hasonló fesztiválokra lehet számítani, itt találod a választ: http://www.utisugo.hu/programok.