KÜLFÖLD

Ilyen sem volt még: asszony­fogó mo­bil­al­kal­ma­zás!

A bel­ügy­mi­nisz­té­rium azon­nal ér­te­síti a fér­jet vagy a gyá­mot SMS-ben, ha a fe­le­sége el akarná hagyni az or­szá­got, pedig azt nem en­ge­dé­lyez­ték neki.
  • Szerző: SZM

Szaúd-Arábiában minden nőt SMS-ben értesítenek arról, ha a férje elvált tőle. Ezt alig egy hónapja írtuk meg, de itt van egy másik rendelkezés, amelyet akár “asszonyfogó alkalmazásnak” is nevezhetünk.

Tény, hogy Szaúd-Arábiában a nők férjük vagy gyámjuk engedélye nélkül nem vállalhatnak munkát, nem nyithatnak bankszámlát, és férfi kísérő nélkül nem utazhatnak. Már házasságkötésükről is a gyámjuk dönt, aki engedetlenség esetén hónapokra bezárhatja, vagy megverheti, akár meg is ölheti őket. 

Ezek miatt szökött meg hetekkel ezelőtt családja Thaiföldi üdüléséről Rahaf al-Kunun, a 18 éves lány, akinek a története bejárta a világsajtót, míg végül Kanada befogadta őt.

Az “asszonyfogó” mobilalkalmazás a szaúdi kormány válasza azokra az esetekre, ha egy nő megelégeli mindazt, ami őt korlátozza, és elmenekülne az országból. Az Absher nevű, mobilra telepített alkalmazáson keresztül a nők gyámja vagy férje a távolból engedélyezheti vagy megtilthatja a párjának, hogy utazzon-e vagy sem.

Ez megjelenik a szaúdi belügyminisztérium rendszerében is,

amely azonnal, SMS-ben értesíti a férjet vagy gyámot, ha a nő el akarná hagyni az országot, vagy éppen bemutatta az útlevelét valamely szaúdi repülőtéren.

Ha korábban a férj vagy a gyám engedélyezte az utazását, akkor nincs gond, viszont ha közben meggondolta magát, akkor a szegény asszonyt nem engedik ki az országból.

Eközben a címlapon

Persze, a szaúdi nőket sem kell félteni. A legelszántabbak közül volt, aki ellopta a gyám mobilját, és megváltoztatta a jelszavát. Olyan is előfordult, hogy megváltoztatták a gyám vagy férj “riasztási” számát és helyette a sajátjukat írták be. Ezzel együtt a rendszer “jól működik”, és többeket sikerült megakadályozni az ország elhagyásában.

De a fordítottja is igaz. Állítólag már olyan internetes felület is létrejött amelyen a rendszerből elszökő asszonyok egymást segítik az új életükben.

Forrá: Sputniknews