INSIDER

Ilyen cuki ku­tyu­sok­kal buk­tak le az ál­lat­szál­lí­tók

Spa­nyol­or­szágba szánt ku­tya­szál­lít­mány akadt fenn a Nem­zeti Élel­mi­szer­lánc-biz­ton­sági Hi­va­tal el­len­őr­zé­sén. A 97 kö­lyök­ku­tya közül több sem érte el a szál­lít­ha­tó­sági kort.
  • Szerző: Ripost

Közérdekű bejelentés alapján ellenőrizték Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) munkatársai azt a Spanyolországba szánt kutyaszállítmányt, melyben 97 kölyökkutyát és egy kismacskát találtak. Bár állatjóléti szempontból megfelelő körülmények között szállították a kis kedvenceket, egyik sem rendelkeztek állategészségügyi dokumentumokkal, ráadásul több állat életkora sem érte el a szállíthatóság feltételeként meghatározott 8 hetes kort. Ráadásul Spanyolországban a szállíthatósági alsó korhatár 15 hét, s kötelezően oltottaknak kell lenniük a behozott állatoknak! Ezeknek a szempontoknak pedig a szállítmány egyetlen élőlénye sem felelt meg– adta hírül a Nébih.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A hatóság tájékoztatója szerint az ellenőrök egy szlovák rendszámú szállítójárművet vizsgáltak át Karcag környékén, s a fenti gondokon túl az állatok microchippel sem rendelkeztek.

A szakemberek a vizsgálatot követően elrendelték az állatok forgalmi korlátozást, amíg azok meg nem felelnek a szállításra vonatkozó kritériumoknak.